Auteur Topic: vragen over kweken  (gelezen 3441 keer)

john

  • Gast
vragen over kweken
« Gepost op: november 27, 2005, 13:34:06 pm »
ik heb een paar vragen over kweken. Als je nou een voliere hebt en je wilt daar in gaan kweken, laat je dan de vogels zelf hun partner uitzoeken? Ik heb gelezen dat het eigenlijk niet goed is dat agapornissen uit het zelfde nest jongen krijgen? hoe voorkom je dat dan, moeten ze uit elkaar gezet worden? Ik had eerder ook al een vraag gesteld over het feit dat je natuurlijk koppels kan hebben van het zelfde geslacht. Hoe zit het daarmee, kan je deze uit elkaar halen en afzonderen in een kweekkooi, om toch een nest te kunnen vormen? Dit geld natuurlijk ook als er een koppel wordt gevormd van bijvoorbeeld een personata en een fischeri. Nog een laatste vraag daar over. Als je nou een koppel van verschillende soorten hebt, klopt het dan dat de jongen van dat nest zelf niet vruchtbaar zijn? Sorry dat ik zo lastig ben! Hoop dat er wat van deze vragen beantwoord kunnen worden, ben reuze benieuwd!!!!! :thumsup:

Wickingh

  • Gast
Re: vragen over kweken
« Reactie #1 Gepost op: november 27, 2005, 13:49:08 pm »
Hai John,

ja je bent idd erg lastig.  :o
Maar je beantwoord de meeste vragen eigenlijk zelf al.
Je moet kweken met onverwante dieren, het mooiste is wel als ze hun eigen maatje uit kunnen kiezen, dus laat alleen onverwante vogels bij elkaar in de voliere.
De andere kan je paren in kweekkooien, dan zie je snel genoeg of het klikt.
Maar waarom zou je 2 verschillende soorten willen laten paren?
Als de verschillende soorten [hybridekweek] genetisch dicht genoeg bij elkaar liggen kunnen de jongen wel vruchtbaar zijn.
Ik ben van dit soort praktijken een fel tegnstander, want je vervuild rassen, zo is er op de lange duur geen goede orinele vogel meer te vinden,

:o g Frank

Bozzee

  • Gast
Re: vragen over kweken
« Reactie #2 Gepost op: november 27, 2005, 17:30:54 pm »
Ik ben het helemaal met Frank eens.  :thumsup:

Als je wilt kweken in een voli

john

  • Gast
Re: vragen over kweken
« Reactie #3 Gepost op: december 01, 2005, 12:01:07 pm »
Vanaf wanneer is het broed seizoen dan? Is het bij jullie zo, dat koppels die samen bij elkaar zitten in de voliere, uit elkaar worden gehaald en er andere koppels door jullie gevormd worden? Ik wil trouwens zelf meerdere agapornis soorten in een voliere gaan houden. Wil er daarom meer over te weten komen. Het eventuele kweken wil ik in kweekkooien gaan doen, maar zover is het nog lang niet, zal wel van het voorjaar gaan worden. Tot slot misschien nog een domme vraag, maar ik stel hem toch maar! Zolang er geen broedblokken in de voliere zelf worden geplaatst, wordt er daar dan niet in gepaard? Dit vraag ik met name, omdat ik meerdere soorten agapornissen wil gaan houden en gaan bastaarden wil!

John :cool:

Bozzee

  • Gast
Re: vragen over kweken
« Reactie #4 Gepost op: december 01, 2005, 17:41:53 pm »
Bij mij zitten ze binnen, en ik ben nu zo zachtjes aan begonnen met de kweek. Sommigen beginnen al eerder in het jaar. Dit heeft te maken met de tt en de uitgifte van de ringen. Men begint het liefst zo vroeg mogelijk zodat de vogels als de tt er aan komt, mooi op kleur zijn en goed zijn uitgeruid. De eerste uitgifte van de ringen is geloof ik begin oktober ofzo. Maar in principe kun je het hele jaar door kweken, als je ze verwarmd heb zitten.
Kweek je buiten, dan beginnen de meesten eind Maart, April ongeveer ligt aan de weersomstandigheden.


Zelf stel ik idd. de koppels samen, want ik laat het absoluut niet toe dat broers en zusters bijv. een koppel gaan vormen. Mocht zich het voor doen dat er een koppel word gevormd wat niet verwant is aan elkaar dan laat ik ze samen. Als je geen broedblokken ophangt zullen ze niet gauw overgaan tot broeden. Je hebt wel kans dat ze een ei op de bodem gaan leggen, maar of ze die daadwerkelijk uitbroeden?

Groeten Edwin.

martijnwilbrink

  • Gast
welke maand kan er begonnen worden met kweken
« Reactie #5 Gepost op: maart 23, 2010, 20:38:11 pm »
ik heb een vraag over het kweken ik heb een kleine voliere met wat kleine vogels er in ben er zins vorig jaar eigelijk serieus mee bezig (ik heb toen maar 1 jong gekweekt)
maar nou is mijn vraag wat is nou de beste maand om de nestkasten er in te hangen

Offline Dianne

  • Super Parrot
  • ***********
  • Berichten: 2822
  • Geslacht: Vrouw
Re: vragen over kweken
« Reactie #6 Gepost op: maart 23, 2010, 20:51:01 pm »
Sommige hebben nu de nestkastjes al hangen, ik hing ze altijd midden/eind april op. (en ging uit van het gezegde "in mei leggen alle vogeltjes een ei")
Voordeel van even wachten is, dat je de vogels goed aangesterkt het broedseizoen in kunt laten gaan (als je een buitenvoliere hebt) dit omdat vogels die buiten overwinteren hun krachten nodig hebben tegen de kou. Zorg in ieder geval dat je vogels voldoende kalk/ grit en goede voeding ter beschikking hebben en natuurlijk vers water. Regelmatig eivoer, en als de jongen uitkomen dagenlijks eivoer.