Auteur Topic: Grijsrug dwergpapegaai (Forpus coelestis)  (gelezen 6105 keer)

Offline Neophema Plaza

  • Administrator
  • Senior Parrot
  • *****
  • Berichten: 5225
  • Geslacht: Man
    • George Steinz
Grijsrug dwergpapegaai (Forpus coelestis)
« Gepost op: januari 02, 2006, 13:13:35 pm »

Grijsrug dwergpapegaai (Forpus coelestis)


Leefgebied en Biotoop

Verspreiding:
West Equador tot noordwest Peru langs de westkust van Zuid-Amerika van Bahia de Caraques tot Trujillo. Dit gebied wordt in het westen door de Stille Oceaan en in het oosten door de Andes begrensd ongeveer langs de 80e lengtegraad. In het noorden reikt het verspreidingsgebied nog net niet de evenaar, in het zuiden bijna tot de 10e breedtegraad, dat is de aan de westelijk gelegen kuststreek van Zuid-Amerika.

Het land is een overwegend droog landschap met struikgewas zonder noemenswaardige heuvels en nauwelijks bewoond. Het meest succesvolle vruchtgebruik is de veehouderij.

Biotoop:
In zijn verspreidingsgebied is de grijsrug forpus redelijk talrijk te vinden. Aan het einde van de broedtijd trekken grote familie groepen samen. Zelfs zwerfvluchten, die nauwkeurig van richting veranderde tijdens de vlucht net als onze spreeuwen zwermen, werden waargenomen. Bij het zoeken naar nestplaatsen zijn de grijsrug forpussen niet kieskeurig en nemen wat er te bieden valt: oude holen van spechten, vermolmde hekpalen, muurnissen, alles wat maar enigszins op een holte lijkt en een kommetje voor de eieren bevat. Er wordt geen nestmateriaal aangevoerd.

De inheemse bevolking nemen vaak de jongen uit het nest en brengen ze met de hand groot om als tamme huisdieren gehouden te worden.

In de vrije natuur voeden deze forpussen zich met halfrijpe zaden en vruchten. Ze komen niet graag op de grond en eten liever rechtstreeks uit de struiken en bomen.

Hun behoefte om een bad te nemen is gering, ze nemen genoeg aan om in het dauwvochtige gras te spartelen.

De grijsrug in Europa.
De Forpus Coelestis is waarschijnlijk de meest gehouden soort in Europa en van deze soort zijn al veel kleurmutanten aanwezig. Ook het kweken hiermee levert in het algemeen geen enkel probleem op.

Bron: http://www.forpussenclub.nl