Parkieten Forum > Kweken!

Onbevruchte eieren? Het is niet altijd de man die de oorzaak is.

(1/2) > >>

Neophema Plaza:
We kunnen heel gemakkelijk controleren of het de man is waardoor onbevruchte eieren ontstaan of dat het door de steriliteit van de pop komt. Als we onbevruchte eieren hebben dan krijgt steevast de man de schuld terwijl de kwaliteit van het eiwit en eidooier net zo belangrijk zijn als de levensvatbaarheid van de zaadcellen.
Je kunt dit even om te leren het beste oefenen op een kippenei. Tik heel voorzichtig de eischaal kapot zodat zeker de eidooier niet beschadigd. Als je dan goed in de eidooier kijkt zie je een witachtig schijfje aan de bovenkant van het eigeel drijven.
Dit beste mensen, is de kiemschijf. Hoe het ei ook draait, de kiemschijf blijft altijd naar boven drijven in het eigeel. Dit is omdat het op deze manier te allen tijde de eerste warmte opvangt bij het uitbroeden. De kiemschijf is dus het eerste onderdeel van het ei waar de eerste bloedadertjes ontstaan en dit groeit dan uit tot een jong kuikentje. Bij onze vogeltjes gebeurt natuurlijk hetzelfde. Doordat onze vogels veel kleinere eieren hebben is het natuurlijk aan te raden om bij dit bij controle te doen met een vergrootglas.
De eidooier mag zeker niet kapot gaan want dan zie je de kiemschijf niet meer drijven. De kiemschijf is dus het onderdeel in het ei wat uitmaakt of de pop vruchtbaar is of dat de vogel onvruchtbaar is. Onder kiemschijf is dus de pop onvruchtbaar. Als dus de broedtijd verstreken is kun je het beste de eieren op de manier als hierboven omschreven controleren als deze niet bevrucht blijken te zijn.
Ook komt het nog wel eens voor dat het eiwit heel erg waterig is. Ook dan zullen de eieren niet bevrucht raken, ook dit kun je op deze manier controleren.
U zult zien dat op deze wijze veel minder mannen de schuldige zullen zijn. Uiteraard spelen voor een goede samenstelling van het eiwit en eidooier natuurlijk een goede en uitgebalanceerde voeding hierin een heel belangrijke rol.
Dikwijls speelt voldoende eiwitrijke voeding hierin een zeer positieve rol tot het oplossen van onbevruchte eieren.

Veel succes bij de kweek.

Bron: Clubblad "de Vogelvrienden'

miekje:
dat is handige informatie zeg!
Bedankt  ;)  :-*

sweety:


hoi
dat is interesante info  :thumsup:
we geven toch automaties de man de schuld  :)
vgr sweety

Neophema Plaza:

--- Citaat van: sweety op maart 15, 2006, 17:19:21 pm ---we geven toch automaties de man de schuld  :)
--- Einde van citaat ---
dacht: laat ik Jan even helpen. ;)

croky:
das nog een s puike info

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie