Soortbeschrijvingen > Papegaaien, ara's en kaketoes

De HyacintAra ( Anodorhynchus Hyancinthinus )

(1/1)

-Papegaaiengek-:
Latijnsenaam: Anodorhynchus Hyancinthinus
Orde: Papegaaiachtigen
Categorie: Exotische vogels
Familie van: Lori's
Lengte: tot 98 cm
Gewicht: tot 1,250 GramVerspreiding: Midden van Brazilie en van Bolivia , Noordwesten van Paraguay.

Uiterlijk:
Gehele lichaam diep kobaltblauw heeft een kale goudgele oogring.Koning der papegaaien:

In de wereld bestaan meer dan 350 papegaaiensoorten. Je herkent ze aan hun kleurrijke veren en aan hun gekromde bek. De grootste papegaaien worden ara’s genoemd. Ze komen enkel voor in Zuid- en Midden-Amerika. De hyacint-ara is de koning van de papegaaien. Hij draagt een vorstelijk diepblauw verenpak. Rondom zijn ogen en achter zijn bek zitten twee kale, goudkleurige vlekken. Hoewel de hyacint-ara tot één meter groot wordt, kan hij vliegen als geen ander

Gedrag:

Ara's zijn sociale dieren. Ze leven grote delen van het jaar in groepen leven. Ze hebben onderling veel lichamelijk contact. Zo verzorgen ze bij elkaar bijvoorbeeld de nekveren omdat ze daar zelf niet bij kunnen. Als een mannetje en een vrouwtje elkaar eenmaal gekozen hebben, blijven ze vele jaren samen. Wanneer ze samen door het regenwoud vliegen, doen ze dit soms zo dicht bij elkaar dat hun vleugels elkaar raken. Gewoonlijk hebben ara`s in hun leven slechts één partner, als deze komt te overlijden nemen ze een nieuwe.Voeding: ( Noten )

De meeste ara’s voelen zich kiplekker in het regenwoud. De hyacint-ara is echter een buitenbeentje. Geef hem maar de moerassige vlakte in Zuid-Brazilië en Bolivië. Daar groeien ook wel bomen, maar niet te veel. En hij vindt er zijn favoriete maaltje : palmnoten. Vervelend is wel dat die noten een dikke, groene bolster hebben. Gelukkig steken de koeien een handje toe. Ze eten ook palmnoten en verteren de bolster, maar de noten zelf niet. Tussen hun uitwerpselen kan de hyacint-ara ‘propere’ noten zonder bolster vinden. Met zijn scherpe bek snijdt hij de noten open. Zijn poten hebben vier tenen, waarmee hij een noot klemvast kan houden. Net zoals mensen, kunnen ara’s links-of rechtshandig (of –potig) zijn.

Voedsel in het geheel: Vruchten Noten en Zaden.


Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie