Auteur Topic: ongelukkig pootje  (gelezen 3531 keer)

sophieenlasse

 • Gast
ongelukkig pootje
« Gepost op: januari 30, 2010, 14:20:18 pm »
Hallo allemaal,

Een in mijn ogen nog te jonge pop heeft zich niet laten weerhouden door gebrek aan broedmateriaal en heeft eieren op de bodem van de kooi gelegd. Nu zijn er uit die eitjes 3 kuikentjes gekomen. Eén ervan blijft achter in groei en lijkt zijn ontlasting moeilijk kwijt te kunnen. Ik denk niet dat dit beestje het gaat redden. Een ander veel groter kuiken groeit prima en is goed alert en zo, maar hij heeft een ongelukkig pootje. Het pootje staat stijf en het polsgewricht is dik. Denken jullie dat hij wel in staat zal zijn om zelfstandig te functioneren? Zijn broer/zus had dit ook, maar daar heeft het probleem zich vanzelf opgelost. Zijn hier genetische factoren in het spel en kan ik deze pop beter niet meer met haar mannetje laten? De man is een wildkleur en langbevederd. De pop is een opaline aqua ino (als ik het goed onthouden heb, iig knalgeel met een hele witte kop).

groetjes,

Annette

marieke

 • Gast
Re: ongelukkig pootje
« Reactie #1 Gepost op: januari 30, 2010, 15:40:05 pm »
waarom denk je dat het de pop is en niet de man die drager is.
persoonlijk vind ik als het al de 2de keer is dat je 1 of 2 kuikens heb met een stijf pootje dat het dan beter is dat je niet meer kweekt met dat koppel, en misschien eens vragen aan een vogelarts wat de oorzaak kan zijn

sophieenlasse

 • Gast
Re: ongelukkig pootje
« Reactie #2 Gepost op: januari 30, 2010, 16:28:54 pm »
Hoi Marieke,

Ik bedoelde eigenlijk dat ik ter controle zowel de pop als de man een keer tegen een andere partner wil zetten. Het zou ook iets kunnen zijn wat alleen tot uiting komt als beide vogels drager zijn. Ik verdenk echter idd de man. Hij komt uit een voliére en zolang als ik hem heb, lijkt hij al wat last van zijn pootjes te hebben. Hij plukt en pulkt eraan. Nu heeft hij ook hele dikke pootjes (ringmaat 5). En eigenlijk dacht ik dat hij ooit bevroren pootjes gehad heeft. Hij zit al langer met poppen en heeft nooit iets laten zien van voortplantingsdrift of zo. Maar die aqua ino heeft hem zo ongeveer aangerand. Hij had geen keus meer.
Nu heb ik net dat andere kleine kuiken weer even bekeken. En het beestje is helemaal misvormd. Zijn pootjes zijn slecht ontwikkeld en hij mist teentjes. En ik kan misschien gek lijken, maar ik denk dat hij een soort waterhoofd heeft. Blijkbaar heeft hij wel een flinke dosis overlevingsdrang, want hij wordt nog steeds gevoed en laat zich niet wegdrukken door de andere kuikens. Ik weet dat ik hem waarschijnlijk zelf uit z'n lijden moet verlossen, maar ik ben nogal een slappe hap met dat soort dingen. Ik hoop nu al een week dat hij spontaan inslaapt, maar dat doet hij mooi niet.
Het lijkt me wonderlijk dat dit gebeurt door een gebrek in voeding. Het koppel boven krijgt hetzelfde en daar zijn verder geen problemen met de jongen. Ze krijgen Xtra Vital, eivoer en soms krachtvoer.
Ik heb ook een theorie gelezen over poppen die in hun broeddrang de kuikens min of meer pletten met als gevolg spreidpootjes. Het zou kunnen, want ze is nogal fanatiek van aard. Als ik echter naar het nestje als geheel kijk, denk ik toch dat het een genetisch probleem is. Als stel laat ik ze iig niet meer paren.
 groetjes,
Annette

Offline Janina

 • NOP Sponsor
 • Senior Parrot
 • *************
 • Berichten: 5923
 • Geslacht: Vrouw
Re: ongelukkig pootje
« Reactie #3 Gepost op: januari 30, 2010, 21:21:31 pm »
Hallo Annete,

Je zegt dat de voeding prima is, maar voor agapornissen is Xtravital, ei - en krachtvoer verre van voldoende helaas.
Het kan dus heel goed dat er door voedingstekorten problemen zijn bij de jonge vogels.
Ook kan het een genetisch probleem zijn.

Maar om daar achter te komen zou ik eerst de voeding onder handen nemen.
Hier krijgen alle agapornissen pellets ( hoofdpellet Ecobird, aangevuld met Scenic ) en een biologisch zaadmengsel.
1 keer in de week mineralen en maagkiezel, groente en fruit gaat er niet in helaas.

Teveel eivoer kan schadelijk zijn voor de nieren en is bij pelletvoeding overbodig ( aldus Hedwig v/d Horst )

Verder kan het ook zijn dat de ouders door inteelt al zwakker zijn en daardoor zwakkere jonkies krijgen.
Ik heb er hier ook die 'slachtoffer' zijn van het vele geknoei voor de mooie kleurtjes.
Veerproblemen, hartproblemen... enz. zijn vaak het gevolg van inteelt.

En misschien voor die kleintjes eens een goeie arts raadplegen?  ???

sophieenlasse

 • Gast
Re: ongelukkig pootje
« Reactie #4 Gepost op: januari 31, 2010, 12:01:07 pm »
Hoi Janina,

Ik zou ze ook liever pellets geven (minder troep en zo). Maar hoe ik het ook geprobeerd heb: ze weigeren het te eten. Ik heb hier twee peperdure zakken met pellets staan w.o. Harrison birdfood. Ze staan het gewoon te begraven :o.
Ik was idd vooral benieuwd naar ervaringen van kwekers. Ik heb diverse probleemloze nestjes met een ander koppel gehad. Van het koppel met dit probleemnest is de vader extreem fors. Deze vogel heeft hoogstwaarschijnlijk een gemuteerd gen wat de aanmaak van myostatine regelt. Men denkt dat de (forse) Engelse grasparkiet ook zo'n gemuteerd myostatine-gen heeft. Komen er nu in die nesten ook meer skeletafwijkingen voor?
Ik heb overigens best een aardige dierenarts hoor, maar alles wat ik er breng gaat enkele dagen tot weken daarna anyway dood. En vogels al helemaal.
Ik heb al een jaar geen nieuwe vogels bijgeplaatst. Het andere koppel heeft geen problemen, dus ik vermoed geen virale infectie. Verder zitten ze lekker warm binnen en hebben het allemaal prima naar hun zin. Maar ik zit er natuurlijk niet op te wachten om nog meer genetisch verzwakte vogels op de wereld te zetten. Ik wilde eigenlijk een paar koppeltjes zuivere wildkleur. Helaas blijk ik die niet te hebben. Het andere wildkleur koppel produceert aqua en pallid? naast wildkleur. Vermoedelijk is dat mannetje split voor orm. Geen idee eigenlijk.
Wildkleur vind ik zelf het mooist. De afwijkende kleuren vogels die ik zelf heb, heb ik bij een goede betrouwbare kweker in Assen gekocht (lekker dichtbij ;)). En die had op dat moment geen wildkleur. Maar qua kleur dus geen eerste keus. Ik ga nu eenmaal echt voor zo'n dik groentje met een felrood maskertje en twee van die felle oogjes.

groetjes,

Annette

Offline Janina

 • NOP Sponsor
 • Senior Parrot
 • *************
 • Berichten: 5923
 • Geslacht: Vrouw
Re: ongelukkig pootje
« Reactie #5 Gepost op: januari 31, 2010, 12:06:15 pm »
Welke manieren heb je dan geprobeerd?
Want dat overzetten moet eigelijk gewoon lukken  ???

Als je nog een keer een poging wilt wagen, wil ik je gerust helpen, laat maar weten.

Wat mutaties en dergelijke kan ik je niet helpen, daar weet ik te weinig vanaf.

Offline Loes

 • Global Moderator
 • Senior Parrot
 • *****
 • Berichten: 18979
 • Geslacht: Vrouw
 • Sjakko
Re: ongelukkig pootje
« Reactie #6 Gepost op: januari 31, 2010, 17:36:32 pm »
Ja hoor, mee eens, overzetten op pellets moet lukken, beetje volharding is wel gewenst! Niet te snel zielig vinden..  ;)