Auteur Topic: Volkomen onverwacht, Baby grijsjes... foto update p7  (gelezen 21527 keer)

Bons

 • Gast
Volkomen onverwacht, Baby grijsjes... foto update p7
« Gepost op: augustus 03, 2010, 17:09:20 pm »
Wij hebben 14 jaar geleden, toen de grijze roodstaart papegaai waarmee ik ben opgegroeid op 37 jarige leeftijd overleed aan een hartstilstand, een jonge grijze roodstaart gekocht. Ze was toen nog geen jaar oud en haar naam was (en is) Koko.

Een jaar daarna, kochten we er een twee grijze bij, als gezelschap voor Koko. Roxy was (en is dus) een jaar jonger dan Koko, zat in een veel te kleine kooi op een berg stront met te ver afgeknipte vleugels en een zelf afgevreten staart. In zijn bakje lagen enkel maiskorrels want hij luste niets anders. Logisch dat het beest er niet uit zag want een papegaai haalt onvoldoende voeding uit ruwe mais omdat zijn darmgestel daar simpelweg niet lang genoeg voor is :-/

Koko en Roxy stonden elk aan een kant van de kamer, Roxy knapte zichtbaar op maar aaibaar werd hij niet. Los was ook geen optie dus zat hij altijd in zijn kooi. Die was niet echt klein voor huiskamer begrippen maar ideaal is anders. Later werd die kooi nog groter zodat ze er samen in konden. Dat was geen liefde maar ze accepteerden elkaar en hadden "aanspraak" als ik aan het werk was.

Toen we verhuisden kregen de grijsjes een enorme buitenvoliere waarbij ze ook nog naar binnen kunnen. Het was het eerste wat we bouwden eigenlijk en sinds de lente van dat eerste jaar hier zitten ze daar in. Om ze wat te doen te geven zitten er allemaal takken in om aan te knagen en hebben we in het binnenhok een holle boomstam gezet. Tijdens de verhuizing hebben we ze laten sexen omdat we ze toch in vervoerskooitjes moesten stoppen en ze dus moesten vastpakken. Het bleken een man en een pop...

Het jaar daarop gedroeg Koko zich vreemd, ik zei tegen mijn man dat ik vermoede dat ze een ei wou gaan leggen en inderdaad, enkele dagen later lag er een ei. Dat werden er maar liefst 5 waarop ze 6 weken lang heeft zitten broeden. Er zat niets in, dat was duidelijk en dat kon ook niet want ze waren elkaar ondertussen wel aan het poetsen en Roxy liep wel eens van links naar rechts over Koko (in broedse kip houding) heen maar dat was het dan ook wel LOL. Toen we de eitjes op aanraden van een kweker weggenomen hadden legde Koko gewoon 4 nieuwe eitjes en toen ook die na de broedtijd weggehaald werden (de eitjes horen na 30 dagen broeden uit te komen) en ik ook die holle boom verwijderde begon ze gewoon op de bodem weer een nieuw broedsel... broedblok maar weer terug, ei er in en vooruit maar. Het werden weer 3 lege eitjes en goddank was er daarna klaar mee en kon het blok weg blijven.

Het werd weer lente en Koko veranderde weer in een broedse kip, tegen de tijd dat ze dreigde weer op de grond te gaan zitten kreeg ze haar boom terug. Wederom 3 lege nesten, gelukkig met 3 eitjes per keer dus niet zo overdreven veel.

En dit jaar hetzelfde liedje, 3 lege eitjes waarna ze weer van voor af aan begon. Ik heb niet eens meer opgeschreven wanneer het eerste werd gelegd. Je voelt hem al aankomen... twee weken geleden, de 2e dag van onze vakantie, hoorde ik bij het voeren een gesmoord geluid uit de boomstam komen. Ik schrok me dood en dacht dat Koko ademnood had. Ik ruk de klep van het blok en  kan nog net op tijd mijn handen terugtrekken voor pittbull Koko die blijkbaar niets mankeerde. Maar achter haar, in het zaagsel schemerde een klein roze dingetje met grijs dons en een gitzwart snaveltje... Koko en Roxy hebben een jong!

Ik ben struikelend en schreeuwend naar binnen gerend LIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEF????????????????!!!!!!!!!!!!!!! Lief keek al even vol ongeloof als ik ;) De dag erna kwam er een duotoon uit de boomstam en bij een voorzichtige controle bleek er nog een jong te liggen. Koko haar snavel zat vol smurrie dus blijkbaar werkten haar instincten en was ze aan het voeren. Ik wist dat er drie eitjes lagen en twee dagen later kwam ook het 3e en laatste jong uit.

Vandaag zijn ze 2 weken oud en beide ouders voeren. Ze groeien geweldig goed en alles lijkt er, tegen de verwachtingen in (vaak gaat het bij een 1e en 2e en soms zelfs 3e nest fout omdat de ouders het gewoon niet snappen) op dat het goed zal gaan. En ja, nu hebben we dus een luxe probleem.

Van hobbyhouders zijn we ineens kwekers met alle verantwoording van dien...

Tuurlijk kweek ik al jaren met valkparkietjes maar een valkparkiet is niet zo'n hoog sociaal intelligent wezen als een papegaai, die zich heel erg aan zijn gezin hecht en emotioneel kapot gaan gaan van verveling, stress en eenzaamheid als deze zijn leven in gevangenschap moet doorbrengen. Mijn valkparkietjes gaan vaak naar particulieren die er meerdere hebben die een groot deel van de dag los door huis mogen vliegen, of naar kwekers met ruime buitenvolieres waar ze in groepen worden gehouden. Het maakt ze niet veel uit bij wie ze wonen als ze maar goed te eten, lekker de ruimte, medische hulp indien nodig en een valkparkieten maatje hebben.

Papegaaien in de huiskamer worden nog al te vaak in te kleine kooien gehouden waar ze als ze mazzel hebben af en toe eens even uit mogen. Ze maken troep, gaan niet altijd praten, en  kunnen gedragsproblemen ontwikkelen waarbij ze de gezinsleden bijten, zichzelf verminken, gaan schreeuwen en meer ellende waarna zo'n vogel al snel weer wordt doorverkocht omdat het toch allemaal wel tegenviel.

Bij veel kwekers zitten ze in een kubussen van een m3 in een ruimte met kunstlicht, waar ze hun leven lang niet uit komen. Hun eitjes worden afgepakt om in de broedmachine te doen, zodat ze legsel na legsel produceren en als ze wel zelf broeden worden de jongen vaak direct  of binnen 4 weken afgenomen om met de hand verder grootgebracht te worden. Waarna ze dus ook weer opnieuw zullen gaan leggen en de kweker zo tussen de 9 en 12 jongen per jaar van 1 koppel kan plukken.

Tuurlijk heb je goede eigenaren, die hun papegaai los hebben overdag, die of zelf bija altijd thuis zijn of een tweede papegaai erbij nemen. Die soms gaan wandelen of fietsen en ze net als wij de honden meenemen op vakantie. En goed gesocialiseerde papegaai vind dat helemaal geweldig.

En tuurlijk heb je goede kwekers, die royale vluchten met daglicht bieden en de ouders de kans geven zelf hun jongen op te voeden tot in elk geval 6 weken en als het koppel het goed doet 1 jong bij de ouders laten tot het uitgevlogen is.

Maar nu moesten wij er ineens over na gaan denken of de jongen al dan niet tam willen maken, hoe en wanneer we daarmee gaan beginnen en... Ons dus zorgen maken over waar ze terecht gaan komen wetende dat deze vogels zomaar 35 kunnen worden en er bij ieder goedbedoelend gezin en kweker in 35 jaar heeeeeeeeel erg veel kan veranderen en dat de kans dus groot is dat de mensen aan wie wij ze verkopen niet de enige eigenaren zullen zijn.

Daar hebben we grote moeite mee, hoe blij we ook zijn om dit mee te mogen maken en hoe geweldig het is om te zien hoe blij Koko en Roxy zijn, hoe goed ze zorgen voor die lelijke kale dingen, dat Roxy geen veren meer plukt en geen andere rare stereotype gedragsafwijkingen meer laat zien omdat ie zich helemaal vogel voelt.

We hebben in elk geval besloten dat alle drie de jongen bij hun ouders blijven tot ze zelf het blok uit komen en minimaal 2 dagen hebben rond gevlogen. Dan laten we door de DA DNA testen op geslacht, verschillende ziektes en parasieten en nemen we er twee mee naar binnen om te kijken hoe tam we ze kunnen krijgen zodat ze in eerste instantie bij een particulier terecht kunnen. Blijkt dat ze niet tam genoeg worden op die manier kunnen we altijd nog zien, gelukkig hebben we ruimte zat om ze in elk geval te kunnen houden tot ze geslachtsrijp zijn (minimaal 4 jaar dus).

Ik doe er even wat foto's bij, let niet op de kwaliteit, het moet door een kier en binnen is het donker, ik moest wel flitsen maar die onboard flits werpt natuurlijk schaduwen. En aan de buitenkant van die kier zit Koko klaar om me op te vreten. ;) Op de foto's is de oudste 10 dagen oud. Vandaag is de oudste 14 dagen.Verwacht niet te vaak foto's want we willen zo min mogelijk risico nemen en Koko niet te vaak ongerust maken. Niet dat ze bang is, dat zie je wel dat ze dat niet is, maar boos wordt ze wel en pa bemoeid zich nu ook met beschermen. Ook niet fijn voor een jonge mama :)
« Laatst bewerkt op: september 21, 2010, 23:09:55 pm door Bons »

Offline vivke

 • Global Moderator
 • Senior Parrot
 • ******
 • Berichten: 15361
 • Country: be
 • keitoffe site!!! heel informatief!!:
Re: En dan heb je ineens een luxe probleem... (baby grijsjes)
« Reactie #1 Gepost op: augustus 03, 2010, 17:54:25 pm »
wat een mooi verhaal en wat een mooie grijze kipjes  :hart:

wat betreft het tam maken nadat ze door de ouders zijn grootgebracht ,dat gaat wel aardig hoor , alleen wat meer geduld
wat je wel kan doen is ze al aan handen laten wennen ,dat scheelt toch een hoop  ;)

succes met je grijze kipjes op stok te brengen  :a036:

Bons

 • Gast
Re: En dan heb je ineens een luxe probleem... (baby grijsjes)
« Reactie #2 Gepost op: augustus 03, 2010, 18:32:34 pm »
wat een mooi verhaal en wat een mooie grijze kipjes  :hart:

wat betreft het tam maken nadat ze door de ouders zijn grootgebracht ,dat gaat wel aardig hoor , alleen wat meer geduld
wat je wel kan doen is ze al aan handen laten wennen ,dat scheelt toch een hoop  ;)

succes met je grijze kipjes op stok te brengen  :a036:

Geduld heb ik voor tien, daar zal het niet aan liggen   :) Wat wel verwarrend is, is dat ik prive (niet via dit forum hoor) berichtjes krijg dat ik de jongen beter met 3 weken, bij het ringen uit het blok kan nemen om ze met de hand verder op te (laten  ;) ) voeden  omdat je natuurbroed aan de straatstenen niet kwijtraakt omdat ze niet tam worden...

Geen haar op ons hoofd dat er aan denkt de jongen op 3 weken van hun ouders af te pakken en nog minder haren die er aan denken ze dan aan iemand mee te geven.  :(

Wat dat betreft staat onze keuze voor dit jaar gewoon echt vast, ze blijven bij hun ouders tot ze gevlogen hebben en dan kijken we hoe het gaat als we er 2 binnen halen. Dit wordt een leerjaar, en als we ze niet tam genoeg krijgen om als huiskamervogel happy te kunnen worden, dan blijven ze net zo lang tot we een hobbykweker vinden die (aantoonbaar) op een (naar onze maatstaven) fijne manier met zijn of haar koppels en jongen om gaat.

Heb jij ervaring Vivke met het tam maken van natuurbroed jongen?

Offline wesly

 • Aan de leg
 • **********
 • Berichten: 2165
 • Geslacht: Man
 • Super!
  • Onze gaaien!
Re: En dan heb je ineens een luxe probleem... (baby grijsjes)
« Reactie #3 Gepost op: augustus 03, 2010, 18:52:43 pm »
mooi hoor zo waren de mijne ook een paar weken geleden  :)
volgend jaar een camera in je blok is een betere optie hoef je niet te storen en toch alles zien.

Bij mij zijn ze tot 6-7 weken in het blok gebleven, daarna hebben we er 3 van de 4 uit gehaald. 1 blijft voor nartuurbroed. De 3 jongen binnen gaan pas weg wanneer ze zelfstandig zijn.
Ik moet zeggen op deze leeftijd zijn ze binnen 3 dagen al enorm tam, dus tot 12 weken laten liggen en ze dan nog een beetje pap voeden moet het lukken met tam maken.
Ze leven gelukkig bij ons ook een een voliere van 3 bij 2 bij 1. Dus ben niet zon kweker voel me ook geen kweker ben een hobby-ist :P die veel geluk heeft dit jaar :D

Succes met het opgroeien je gaat er van genieten!

Wij hebben eventueel wel intresse in 1 nartuurbroed jong, die komt dan bij het jonkie van mij in een ruime voliere bij mijn vader.

« Laatst bewerkt op: augustus 03, 2010, 19:01:27 pm door wesly »

Offline wesly

 • Aan de leg
 • **********
 • Berichten: 2165
 • Geslacht: Man
 • Super!
  • Onze gaaien!
Re: En dan heb je ineens een luxe probleem... (baby grijsjes)
« Reactie #4 Gepost op: augustus 03, 2010, 19:00:34 pm »
Het tam maken van nartuurbroed jongen verschilt niet veel hoor.
Met wat extra lekker zaadjes en veel geduld en aandacht bereik je veel.
Voorbereiding kun je doen door ze af en toe uit het blok te halen en ze even te knuffelen of onderzoeken.
Vantevoren je handen even door de bodembedekking halen zodat de jongen straks niet naar je handen ruiken.

Vragen? Meteen vragen!

Ps: heb je al ringen?
« Laatst bewerkt op: augustus 03, 2010, 19:03:22 pm door wesly »

Offline ka1987

 • Net zelfstandig
 • *******
 • Berichten: 515
Re: En dan heb je ineens een luxe probleem... (baby grijsjes)
« Reactie #5 Gepost op: augustus 03, 2010, 19:04:18 pm »
hoi hoi,
ten eerste gefeliciteerd met je prachtige babytjes..

ten tweede,handopfok is idd niet nodig.
alle papegaaien kunnen worden tam gemaakt..
ook natuurbroed dus het is onzin..om ze er uit te halen dan heh ;)

voorbeeldje..
ik heb hier een amazone zitten van 19 jaar oud die nu een maand binnen zit.. 18 jaar buiten gewoont..
altijd een voliere vogel geweest.. (zelfs gekweekt..)
en nu na een maand.. stapt hij netjes op een opstapstok.. laat zich heerlijk koppiekrauwen en zit heel de dag los..
hij zit alleen in een hok als ik weg ben (bijna nooit en alleen als hij echt niet meekan) of snachts..

zo zie je maar alle gaaien kunnen tam worden als je maar GEDULD heb.. en Liefde geeft.....

laat je baby's lekker zitten.. en tam maken lukt wel..

groetjes!

Offline vivke

 • Global Moderator
 • Senior Parrot
 • ******
 • Berichten: 15361
 • Country: be
 • keitoffe site!!! heel informatief!!:
Re: En dan heb je ineens een luxe probleem... (baby grijsjes)
« Reactie #6 Gepost op: augustus 03, 2010, 20:03:48 pm »
Citaat
Heb jij ervaring Vivke met het tam maken van natuurbroed jongen?

nee geen ervaring mee, maar al heel veel geleerd op papegaaienfora's  ;)

Offline sandra

 • Broedrijp
 • *********
 • Berichten: 1100
 • Geslacht: Vrouw
Re: En dan heb je ineens een luxe probleem... (baby grijsjes)
« Reactie #7 Gepost op: augustus 03, 2010, 22:24:29 pm »
Wat een mooie verrassing zeg! En wat zitten pa en ma je goed in de gaten te houden  :) ze stralen echt uit "pas op he!!"

Heel veel geluk gewenst met het kleine (en grote) grut!

Bons

 • Gast
Re: En dan heb je ineens een luxe probleem... (baby grijsjes)
« Reactie #8 Gepost op: augustus 04, 2010, 10:34:45 am »
mooi hoor zo waren de mijne ook een paar weken geleden  :)
volgend jaar een camera in je blok is een betere optie hoef je niet te storen en toch alles zien.

Bij mij zijn ze tot 6-7 weken in het blok gebleven, daarna hebben we er 3 van de 4 uit gehaald. 1 blijft voor nartuurbroed. De 3 jongen binnen gaan pas weg wanneer ze zelfstandig zijn.
Ik moet zeggen op deze leeftijd zijn ze binnen 3 dagen al enorm tam, dus tot 12 weken laten liggen en ze dan nog een beetje pap voeden moet het lukken met tam maken.
Ze leven gelukkig bij ons ook een een voliere van 3 bij 2 bij 1. Dus ben niet zon kweker voel me ook geen kweker ben een hobby-ist :P die veel geluk heeft dit jaar :D

Succes met het opgroeien je gaat er van genieten!

Wij hebben eventueel wel intresse in 1 nartuurbroed jong, die komt dan bij het jonkie van mij in een ruime voliere bij mijn vader.


We genieten er ook wel van maar het is vooral erg spannend allemaal. Je hoort zo vaak dat het mis gaat het eerste nestje. Ik ben wel blij dat ik al van een paar heb gehoord dat ik ze wel bij de ouders kan laten tot ze zelf het blok uit komen. Dat zou is wat we echt het liefst willen, lijkt me zo gaaf om te zien als ze met hun kleintjes bezig zijn. En ja, volgend jaar zit er een cam in dat blok, heb je nog tips qua opzet en merk?

Die stomme webcam hier weigert geluid te geven terwijl ie dat wel kan, en die zit natuurlijk niet IN het blok.

Als je serieus bent voor wat betreft interesse in een jong dan klets ik graag privé even verder :)

Voor wat betreft je bericht hieronder. Ja ik heb ringen, die komen vandaag binnen via een spoedbestelling, maar we overwegen om misschien knijpringen te laten zetten bij de dierenarts als ze het blok uit zijn. Ik wil daar dan toch heen voor DNA geslachtsbepaling, PBFD, Polyoma en Chlamidia onderzoek, misschien die KDS er ook nog bij. Ik begreep dat hij dan een knijpring kan zetten met het nummer en de datum van geboorte in een paspoortje met handtekening en stempel? Hij ziet dan dat ze nog jong zijn en dat de boel niet gen**id wordt.

We mogen er absoluut niet aanzitten nog, in de hand nemen om te ringen wordt een gevecht om de jongen eruit te kunnen halen, ik zie daar heel erg tegenop. Ook omdat ik bang ben dat ik er daarna helemaal niet meer bij kan. Nu kan ik de deur nog open doen en het blok open maken, ze valt dan niet aan zolang ik gepaste afstand hou. Als we dat niet meer kunnen zien we ze pas weer tot ze eruit komen  ???

Nu kan ik in elk geval tegen die monstertjes kletsen.

*smelt* de kleinste heeft geen kale kop maar een kop vol dons...

Offline Diesel

 • Broedrijp
 • *********
 • Berichten: 1225
 • Geslacht: Vrouw
 • Lorre en Diesel
Re: En dan heb je ineens een luxe probleem... (baby grijsjes)
« Reactie #9 Gepost op: augustus 04, 2010, 11:04:55 am »
Wat een mooi verhaal  :thumsup:

Mijn grijze heeft net de 3e ronde van dit jaar neergelegd, de eerste 2 rondes waren leeg en deze ook denk ik .....
Zie mijn topic erover http://www.parkieten-land.nl/smf/index.php?topic=34375.0

Offline Betty

 • Aan de leg
 • **********
 • Berichten: 2448
 • Geslacht: Vrouw
 • Jack & Jill
Re: En dan heb je ineens een luxe probleem... (baby grijsjes)
« Reactie #10 Gepost op: augustus 04, 2010, 11:06:53 am »
Wat een leuk verhaal zeg  :thumsup:

Veel succes met je vogelbeesies :-*

Offline Marian

 • Broedrijp
 • *********
 • Berichten: 1639
 • Geslacht: Vrouw
Re: En dan heb je ineens een luxe probleem... (baby grijsjes)
« Reactie #11 Gepost op: augustus 04, 2010, 16:22:44 pm »
 :hart: :hart: :hart:

Offline wesly

 • Aan de leg
 • **********
 • Berichten: 2165
 • Geslacht: Man
 • Super!
  • Onze gaaien!
Re: En dan heb je ineens een luxe probleem... (baby grijsjes)
« Reactie #12 Gepost op: augustus 04, 2010, 17:07:04 pm »
Ik had ook stress hoor toen ik moest gaan ringen ook de mijne vallen aan en kwamen weinig van het blok.

Wat ik toen dus deed is : Trostgier in de buiten voliere hangen en in de schuur wachten tot ze naar buiten waren. Toen vlug de ingang naar binnen geblokkeerd met een steen en toen op mijn gemak de geringt. zweet op mn kop en met trillende handen.
Daarna steen weggehaald en kwamen paps en mams er meteen aan kropen in het blok en begonnen de jongen te voeren.
Zo heb ik dat dus om de 3 dagen gedaan zodat de jongen toch een beetje wennen aan onze aanwezigheid.

Misschien heb je er iets aan Hou ze in de gaten de ouders zullen steeds meer van het blok gaan en grijp dan je kans. De jongen ringen wanneer de oogjes open zijn eventueel zeepsop bij de hand houden wanneer het stroef gaat

Offline wesly

 • Aan de leg
 • **********
 • Berichten: 2165
 • Geslacht: Man
 • Super!
  • Onze gaaien!
Re: En dan heb je ineens een luxe probleem... (baby grijsjes)
« Reactie #13 Gepost op: augustus 04, 2010, 17:07:45 pm »
weet niet waar je woont maar wil gerust helpen wanneer nodig als het niet te ver is.

Offline Loes

 • Global Moderator
 • Senior Parrot
 • *****
 • Berichten: 18979
 • Geslacht: Vrouw
 • Sjakko
Re: En dan heb je ineens een luxe probleem... (baby grijsjes)
« Reactie #14 Gepost op: augustus 04, 2010, 18:31:15 pm »

Wauw, kippenvelverhaal zoals jij het beschrijft!!  :hart: Pascallo (een van onze beheerders) heeft ook altijd onbevruchte eitjes en was erg goed voor beide grijzen die plukten. Maar wie weet gaat het daar dus ook ooit lukken..  :)

Wat betreft natuurbroed, we hebben hier op het forum ook een kweker, Kees, die niets anders doet dan natuurbroedgrijzen kweken (ook andere soorten hoor) en we hebben een lid dat twee van die grijzen heeft gekocht en nu gewoon twee tamme grijjes heeft! ;) Helaas zie ik Kees niet vaak meer op het forum, ik zal eens proberen hem te benaderen per email.

Leuk hoor en spannend natuurlijk!!  :dance: