Auteur Topic: Ontwerpbesluit: Regels mbt houden van dieren, betreffende kromsnavels  (gelezen 1265 keer)

Offline Pascal

 • Administrator
 • Senior Parrot
 • *******
 • Berichten: 5627
 • Country: nl
 • Geslacht: Man
  • Waar is Pascallo - Wandelen tegen kanker!
Ontwerpbesluit: Regels mbt houden van dieren, betreffende kromsnavels
« Gepost op: juli 19, 2012, 22:42:10 pm »
Namens de ondergetekenden post ik dit bericht.


Beste mensen,

De overheid is van plan om het ontwerpbesluit houdende regels met betrekking tot houden van dieren, betreffende kromsnavels in te laten gaan per 1 januari 2013.  Dit ontwerpbesluit heeft verregaande consequenties voor de dieren, fokkerijen, winkels, kwekers, hobbymatige kwekers en particulieren. Er zijn ontzettend veel goede zaken die nu eindelijk geregeld worden maar er zitten ook veel haken en ogen aan.

Zo wil de overheid “misstanden in de vogelwereld” verhelpen door een ontwerpbesluit in te stellen dat verbied dat kuikens en ouders gescheiden worden totdat de kuikens zelfstandig zijn.

Dat klinkt mooi, maar als we straks alleen nog maar natuurbroedvogels in de huiskamers mogen hebben, dan komt daar veel meer bij kijken. Kromsnavels die niet gewend zijn aan mensen, dieren, geluiden, en kleuren worden dan ineens bij de ouders weggetrokken en in een kleinere kooi in de huiskamer gezet. Iedereen kan zich voorstellen dat dit echt heel veel stress is voor het kuiken, maar ook voor de mensen die graag een kromsnavel  willen. Dit is niet in het belang van een kuiken !

De overheid stelt in het ontwerpbesluit: “De misstanden komen vooral voor bij de midden- en grote papegaaiensoorten die als huiskamervogel worden verkocht. Dit betreft onder meer poicephalus papegaaien soorten, pionus papegaaien, amazonepapegaaien, ara’s, kaketoes, grote en kleine vasapapegaaien, grijze roodstaartpapegaaien, kraagpapegaaien, edelpapegaaien en caïques. Bij de parkieten, zoals grasparkieten, valkparkieten, hangparkieten, en kleine papegaaien, zoals agapornissen en andere dwergpapegaaiensoorten, komen de geconstateerde problemen minder vaak voor doordat deze meestal veel goedkoper zijn in de aanschaf en de zogenoemde handopfok dan vaak niet lonend is.”.

Natuurlijk zijn wij in het geheel niet eens met deze stelling, ook de kleinere en goedkopere kromsnavels zijn de dupe van malafide kwekers en handelaren.

Wij zijn van mening dat dit ontwerpbesluit onduidelijk is, moeilijk te handhaven is en juist vraagt om misstanden. Dit door enerzijds te veel en anderzijds te weinig te bieden aan bescherming voor onze  kromsnavelkuikens. Daarom willen we ons met zijn allen in zetten voor een gewijzigd ontwerpbesluit!

Wij willen vooral dat de handel in te jonge en niet zelfstandige kromsnavelkuikens wordt verboden.
Alleen op deze manier weet iedereen waar hij aan toe is, worden alle kromsnavels meegenomen en worden de kuikens optimaal beschermt ! Als een kweker besluit dat een kuiken een huiskamervogel gaat worden, dan moet hij er zelf voor zorgen dat het kuiken alles krijgt wat hij nodig heeft. Zelf opvoeden totdat hij zelfstandig is en geen misstanden meer met de verkoop van niet zelfstandige te jonge kuikens.

We gaan Staatssecretaris Bleker een brief sturen met het verzoek om het gedeelte over de kromsnavels uit te stellen en om onze overwegingen mee te nemen in een gewijzigd ontwerpbesluit die veel meer bescherming bied. En daar hebben wij zo veel mogelijk hulp bij nodig, om aan te geven dat we dit echt willen. Ook van particulieren die straks misschien alleen nog maar natuurbroedvogels in de huiskamer kunnen krijgen.
 

Ben jij van mening dat je dit ook wil ?
Ga dan naar de site www.papegaaienwelzijn.nl en doe mee !
 

Jouw stem telt ! En vecht mee voor een betere besluit voor kromsnavelkuikens!
Dan zullen wij zorgen dat Staatssecretaris Bleker, een petitie aangeboden krijgt van iedereen die met ons mee doet !Posteractie
Om deze petitie extra aandacht te geven willen we iedereen vragen om de A4 poster, die je hier kunt downloaden, uit te printen en goed zichtbaar op te hangen.
 

Hang hem op je raam, op een prikbord in de supermarkt, op de winkelruit van de kapper of plaats hem gewoon op je website, maak er een foto (of screenshot) van en email hem naar info@papegaaienwelzijn onder vermelding van “Posteractie” en maak kans op één van de mooie prijzen. De ingezonden foto’s worden op de website van PapegaaienWelzijn geplaatst.

Ga a.u.b. niet wildplakken, plak deze poster alleen waar het is toegestaan!
 

Je mag zo vaak meedoen als je wilt, echter stuur wel maar één inzending per email.
 

Wanneer de actie wordt beëindigd, zal dit worden aangegeven op de website van PapegaaienWelzijn. De jury, bestaande uit de deelnemers van het actiecomité, kiezen de beste inzendingen en zij zullen de verzenders belonen met een mooie prijs. De winnaars worden bekend gemaakt op de website van PapegaaienWelzijn.
 

Hopende op jullie stem en doe mee met de posteractie,
 

Bianca Haverhals
www.papegaaienwelzijn.nl
 

Bert Smedinga
www.lorreco.nl
 

Ed en Thiely de Moor
www.akala.nl
 

Ron en Corina van der Laan
www.sennapapegaaien.nl
 

en vele anderen
 

De nieuwe wet kun je hier vinden http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/besluiten/2012/06/14/besluit-houdende-regels-met-betrekking-tot-houders-van-dieren.html
« Laatst bewerkt op: juli 20, 2012, 19:00:24 pm door Pascal »

Offline Bobbie

 • Aan de leg
 • **********
 • Berichten: 1962
 • Geslacht: Vrouw
Re: Ontwerpbesluit: Regels mbt houden van dieren, betreffende kromsnavels
« Reactie #1 Gepost op: juli 20, 2012, 11:06:07 am »
Ja, ik weet het, dit staat op iedere site, of je wilt tekenen. Ik teken niet.

Eieren worden uitgebroed in broedmachines, vanaf dag 1 worden jonkies grootgebracht door mensen. Dit hoeft allemaal niet.
Zelf heb ik een tijdje valkparkieten gekweekt en ja, er zat er eentje bij die niet gevoerd werd door ouders, en ja ik heb haar pap gegeven maar na elke voeding legde ik haar weer bij d'r ouders in de hoop dat ouders het overnamen van me. Ik pakte haar pas weer als de jonkies eten hadden gekregen van ouders maar dat ukkie niet. Dit heb ik 14 dagen volgehouden en toen gaven de ouders dit ukkie weer eten.
Ook werden de valkparkietjonkies tam verkocht of weggegeven. Elke dag haalde ik ze er even uit, vanaf een week of 3. Elke dag iets langer, maar elke keer werden ze weer bij ouders geplaatst. Zo kan het toch ook?
Zo krijgen ze alles van ouders mee (topvoeding en opvoeding) en wennen ze ook aan mensen.