Auteur Topic: [Informatie] De 3 fases van de Kaketoe  (gelezen 2935 keer)

Eefjuh

  • Gast
[Informatie] De 3 fases van de Kaketoe
« Gepost op: december 16, 2004, 12:11:28 pm »
Fase 1 (de baby fase):

Zoals elke baby, jonge kaketoes zijn de meest lieve en schattigste van alle papegaaien. Vooral kaketoes hebben iets wat ze aantrekkelijker maakt dan elke andere jonge vogel of ander dier heeft. Ze knuffelen, willen bij je op schoot, willen lekker geaaid of gekrabbeld worden, houden ervan om hand gevoerd te worden, graag tegen gepraat worden en zelf spelletjes spelen. Dit zijn de meest geweldige tijden, geen wonder dat alle mensen verliefd op ze worden! Het probleem: deze tijden duren niet voor eeuwig.


Fase 2 (de kinder fase):

Twee jaar is het magische nummer. Net zoals kinderen, komen kaketoes in de “terrible 2s”. Het is rond deze tijd dat  de schattige baby, die je zo leuk vond, verandert in een “kind”. De wereld van de kaketoe word anders. Hij/zij is nu dapper genoeg om de wereld te ontdekken en alle prachtige dingen dat het heeft, waarin JIJ niet voorkomt. Dit betekend dat je je rug geen minuut naar hem toe kan keren, hij/zij zit nu vol snelheid! (Hier begint het probleem van terug in de kooi krijgen ook meestal)
Net als een 2 jaar oud kind, vind hij ook geweldig om alles toe proeven en te vernielen. Als je even 5 minuutjes wegbent, bijvoorbeeld aan de telefoon, moet je niet gek opkijken als je terug komt en je houtwerk om je raam weg is, of dat de bank een kussen of een armleuning kapot is.
Hij probeert je niet kwaad te krijgen, hij doet dit omdat het in het aard van het beestje zit. Hij is geprogrammeerd dit te doen.
Veel belangrijker is dat hij zijn grensen gaat testen. Kijken hoe ver ie kan gaan, en dat is meestal te ver. In deze tijd raken de meeste mensen de controle over hun kaketoe kwijt.


Fase 3 (de volwassen fase):

De kaketoe is nu zo’n 6/7 jaar oud. Zover heb je hem zover gekregen hem uit de moeilijkheden te houden, en jezelf uit de Eerste hulp. (soms kan je flink worden gebeten, vanwege dat de kaketoe de baas wil zijn)

Jou kaketoe is nu een echte man/vrouw geworden, en is volwassen. De hormonen slaan op hol en laten hem dingen doen die je nooit verwacht. Hij zal nu pas echt gaan proberen de hiërarchie te veranderen. Vraag: ben jij daar tegen bestendig?

In deze tijden worden ze vaak heel agressief  (vooral de mannetjes). Het word steeds moeilijker hem terug te krijgen in de kooi, en zal niet zo snel meer bang voor je zijn. Hij kan zelf mensen en kinderen gaan aanvallen!

En dan gaan de meeste kaketoes naar een nieuw baasje of een opvanghuis.


Zijn alle kaketoes zo? Nee. Maar de meeste wel. Sommige hebben maar een paar signalen van dit gedrag, anderen kunnen een complete drama zijn.

 Wat kun je hier aan doen? Nog een vogel aanschaffen.
De vogel zal in de volwassen tijd een partner willen (hoeft niet perse van hetzelfde soort te zijn) hij zoekt iets wat zijn baas hem niet kan geven. En een tweede vogel kan dat wel.

Dus houd er rekening mee dat als je een kaketoe aanschaft dat de kans groot is dat dit niet je enige vogel blijft, maar dat op denk duur de kans bestaat dat er nog een bij MOET komen. Ja, of het word weer 1 van de vele kaketoes die naar een opvang centrum word gebracht……