Auteur Topic: Dreigend faillissement!!  (gelezen 1797 keer)

Offline cinenox

  • Eitje
  • *
  • Berichten: 4
Dreigend faillissement!!
« Gepost op: oktober 17, 2012, 14:09:42 pm »
NOP Veldhoven luidt de noodklok. Duizenden papegaaien dreigen te verhongeren.

De stichting Nederlandse Opvang voor Papegaaien (NOP papegaaienpark) in Veldhoven heeft nog maar voor een week eten voor haar papegaaien en andere vogels en dieren. NOP heeft een hoge schuldenlast en niet of nauwelijks reserves. Gesprekken met investeerders hebben tijd nodig en die tijd is er niet. Doordat de bezoekersaantallen na de vakantie, vooral doordeweeks, sterk zijn afgenomen, zijn de inkomsten onvoldoende, waardoor er een ernstig liquiditeitstekort is ontstaan om nog langer voer te kunnen kopen voor de vogels, energielasten te voldoen en olie in te slaan voor verwarming. Gesprekken zijn gaande met de gemeente Veldhoven, de dierenbescherming Eindhoven en de bank om uit de impasse te komen.

Op dit moment is er nog maar voor een week voedsel op voorraad en begint de olie op voor de verwarming van de dierverblijven op te raken. Als er niet snel financieel wordt geholpen, dreigen de papegaaien te verhongeren en in de kou te komen. Om de winter door te komen en de schuldenlast terug te brengen, is minimaal € 200.000,-- nodig.

De periode tot het einde van 2012 is in ieder geval nodig voor potentiële investeerders de tijd te geven hun plannen op uitvoerbaarheid te (laten) toetsen en door te rekenen. Vooral het toetsen aan bestemmingsplan en het verkrijgen van benodigde vergunningen vergt enige tijd

In de afgelopen jaren is het papegaaienpark in de financiële moeilijkheden gekomen onder andere door een grote investering in grondaankoop en de aanpassingen aan wettelijke eisen met betrekking tot milieu en veiligheid. De planning was, in overleg met de gemeente Veldhoven, om tot uitbreiding van het park te komen met gelijktijdige renovatie. De na de grondaankoop aangescherpte regelgeving in verband met aanvliegroutes van het vliegveld en verandering in het bestemmingsplan hebben deze geplande uitbreiding onmogelijk gemaakt. De aangekochte grond daalde drastisch in waarde en blijkt onverkoopbaar.

Negatieve berichtgeving op TV en tendentieuze stemmingmakerij in sommige persberichten in het verleden hebben het park geen goed gedaan. Hierdoor zijn veel voorheen trouwe donateurs afgehaakt.

Gezocht is naar een oplossing waarbij het park zou verhuizen naar een geschiktere locatie, maar deze plannen zijn dit voorjaar gestrand.

Na het overlijden van de oprichter en drijvende kracht achter de ideeën van het park, Tonnie van Meegen, ontstonden er problemen over de richting en toekomst van het park. De hiermee gemoeide kosten voor de rechtszaken en het "afkopen" van arbeidscontracten waren eveneens een flinke aderlating.

De negatieve publiciteit en het afhaken van de investeerder hebben er mede toe geleid dat de overheid de contracten met betrekking tot het onderbrengen van in beslag genomen dieren bij het NOP beëindigde. Daarmee is een belangrijke vaste inkomstenbron weggevallen.

Inkomsten van bezoekers en andere activiteiten waren net voldoende om het park tijdens deze zomer gaande te houden.

Er is gezocht naar nieuwe investeerders, maar die blijken  tijd nodig te hebben om de nodige zekerheden voor het slagen van hun plannen rond te krijgen. Die tijd heeft het NOP niet om in de ongunstige wintertijd het hoofd boven water te houden. In deze periode zijn de inkomsten onvoldoende om de kosten te dekken. De inzet van de medewerkers en vrijwilligers is onverwoestbaar, maar het eten raakt op, de papegaaien zitten in de kou en het loon van de medewerkers alsook de onkostenvergoedingen voor de vrijwilligers kunnen niet meer betaald worden

Als er geen wonder gebeurt is het afgelopen. De droom van Tonnie van Meegen om in de steek gelaten, verwaarloosde en zieke papegaaien een leven in "vrijheid" te geven is vervlogen.

Offline Loes

  • Global Moderator
  • Senior Parrot
  • ******
  • Berichten: 18979
  • Geslacht: Vrouw
  • Sjakko
Re: Dreigend faillissement!!
« Reactie #1 Gepost op: oktober 17, 2012, 15:33:05 pm »
Ik sluit deze omdat er elders op het forum hetzelfde geplaatst is ;)