Auteur Topic: baby pyrrhura verzorgen en huisvesten  (gelezen 9721 keer)

Offline Bert

 • Uit de jeugdrui
 • ********
 • Berichten: 866
 • Geslacht: Man
 • los pajaros
Re: baby pyrrhura verzorgen en huisvesten
« Reactie #15 Gepost op: april 09, 2013, 23:18:49 pm »
Dat rul gemaakte eivoer kan je gewoon naast het parkietenzaad aanbieden hoor . Natuurlijk aparte schoteltjes  :)
En inderdaad , altijd zorgen voor vers water op huiskamer temp .

Offline lovebird

 • Aangepikt eitje
 • ***
 • Berichten: 28
Re: baby pyrrhura verzorgen en huisvesten
« Reactie #16 Gepost op: april 10, 2013, 08:25:30 am »
@ Bert: Oke, duidelijk. Het wordt nog druk in het kleine kooitje met al die schoteltjes  :)   Tot nu toe is Amigo sinds zijn aankomst hier nog niets afgevallen, dus ik denk dat het tot nu toe -gelukkig-  goed gaat.
 
@ ineke: ah, er zijn er dus meer die knorren.... gelukkig maar!

Offline Lejah

 • Super Parrot
 • ***********
 • Berichten: 3024
Re: baby pyrrhura verzorgen en huisvesten
« Reactie #17 Gepost op: april 10, 2013, 08:43:35 am »
Hij eet zijn pap alleen als die goed op temperatuur is, zodra het afkoelt wil hij niet meer; dat is een goed teken, want afgekoelde pap verteert niet goed met alle problemen van dien.
Een handopfok pyrhuraatje volgt vaak een ander ontwikkelingsschema dan een een natuurbroed pyrrhuraatje.
Een natuurbroedpyrhuraatje komt relatief vaak pas laat uit het blok, maar wordt daarentegen buiten het blok relatief snel zelfstandig. Omdat handopfok pyrrhuraatjes al buiten het blok zijn, volgen zij een ander ontwikkelingsschema zeg maar.
Als je pyrrhura zelf aangeeft hoeveel hij eet, probeer dat dan vast te houden.
Straks als hij leert vliegen zal hij niet rustig meer zitten voor zijn pap. Probeer daarom nu tijdens het voeren al een hand over zijn ruggetje te leggen zodat hij dat straks gewend is en niet kan wegvliegen tijdens het eten.
Veeg de warme pap die hij morst gelijk weg met een lauw doekje. vaak krijgen handopfok vogeltjes van die enorme opgedroogde klonters pap naast hun snaveltje en op hun borst en dat is niet prettig natuurlijk.
Zorg dat je pyrrhuraatje het warm heeft, ook 's anchts, anders kan hij zijn eten niet goed verteren.
Beslis nu of je je pyrhuraatje pellets wil gaan geven of niet. Pellets zit alles in. Wil je nl pellets laten eten dan kan je dat direct gaan aanbieden, mengen met heel fijn fruit, geraspt ofzo. Als hij dan daarvan eet dan kan je daarna zaad aanbieden. Als je eerst zaad leert eten is het daarna leren eten van pellets moeilijker. Hier krijgt Ziggy de pyrrhura overdag pellets en 's avonds een klein beetje zaadjes. Voordeel van pellets is dat je er geen supplementen bij hoeft te geven en ook geen eivoer. Zodra hij dan pellets kan eten kan je ook wat zaadjes geven en dat zal hij dan ook kunnen eten.
Dan zou je nu dus een bakje water, bakje pellets met fruit en wat trosgierst in zijn kooi hebben en straks ook nog een bakje met alleen pellets.
Als hij nu in een bak zit, zit daar een deksel op? Want als hij daar uit kan komen is het nog gevarrlijker dan een kooi. Vanaf een week of 7 kan je hem af en toe in zijn kooi laten spelen en daarna kan hij er na een paar dagen in. Een kooi is nu nog veel te koud voor hem.

Offline lovebird

 • Aangepikt eitje
 • ***
 • Berichten: 28
Re: baby pyrrhura verzorgen en huisvesten
« Reactie #18 Gepost op: april 10, 2013, 09:29:23 am »
Bedankt voor het reageren Lejah.
 Hij zit nu in een soort hamsterkooitje, klein en laag met een daarin weer een nestje waarin hij slaapt. De kooi staat op een kastje in de buurt van de verwarming (niet te dicht natuurlijk).

Ik heb nu een bakje water staan, een bakje met eivoer (met water aangemaakt) wat parkietzaad (fijn) en trosgierst. Heb navraag gedaan, hier in mijn woonplaats verkoopt de groothandel pellets. Ik ga dan daar maar even langs. Maar zijn die op dit moment niet te groot voor hem om op te eten?

Ik leg al vanaf dat we Amigo hebben, mijn hand om hem heen met voeren. Dus dat is hij al gewend. Na de voeding maak ik voorzichtig zijn snavel, borstje en net naast zijn snavel schoon. Dat vindt hij ook prima. Ik houd zijn pap goed op temperatuur tijdens het voeren. Tegen de tijd dat hij bijna niet wil begint hij echt een beetje te 'tutten' met de pap en daarna weigert hij gewoon. Dan is de pap ook altijd zo goed als op.  Maar tot hoe lang geef ik 3x per dag pap? Trosgierst eet hij al flink. Maar de rest niet.

Groente en fruit mag ik nu ook al (geraspt) geven dus? Ik weet dat avocado absoluut niet mag, maar zijn er nog meer gevaren?

En qua opvoeding, klopt het dat ik met een duidelijk 'nee' moet aangeven wanneer iets echt niet mag? En verder negatief gedrag negeren en positief gedrag enthousiast moet prijzen? Ik las in mijn net aangeschafte boekje ook dat ik Amigo geen aandacht moet geven als hij er om vraagt, maar dat ik zijn aandacht moet vragen en dan ook een poosje direct aandacht geven. Volgens het boekje mag je natuurlijk wel altijd wat tegen hem zeggen als je bijvoorbeeld in huis bezig bent met iets, maar niet direct naast zijn kooi staat. Maar dat als je naar hem toegaat, steeds als hij aandacht vraagt, je gedragsstoornissen kunt krijgen....?  Ik wil het wel goed aanpakken, zeker ook met de kinderen. Die proberen nu elk vrij momentje bij de kooi te kijken. Dat lijkt me niet helemaal goed. Zodat Amigo een volwaardig lid wordt in ons huis, en ook weet waar hij aan toe is, zeg maar.

Bedankt dat jullie al mijn vragen lezen en willen beantwoorden!

Offline Ineke

 • Super Parrot
 • ***********
 • Berichten: 2562
 • Geslacht: Vrouw
 • Knabbel,Balou, Vaaltje,Sunny en Rikkie.
Re: baby pyrrhura verzorgen en huisvesten
« Reactie #19 Gepost op: april 10, 2013, 10:27:32 am »
Ik kreeg een foto toegemaild van deze schoonheid, omdat het lovebird niet lukt hem te plaatsen


Offline Lejah

 • Super Parrot
 • ***********
 • Berichten: 3024
Re: baby pyrrhura verzorgen en huisvesten
« Reactie #20 Gepost op: april 10, 2013, 11:43:54 am »
Fruit en groente kan je nu al geven, maar heel klein. Handig is om dat door de pellets te mengen. geef je pellets dan kan je er voor kiezen het zaad pas te gaan aanbieden als de pellets gegeten worden. Knabbelen leert hij al van trosgierst. Alle fruit en groente mag, behalve avocado, dat is giftig. Teveel van iets is ook nooit goed, dus gewoon een beetje. Als ze zo jong zijn is schillen handiger, de schil komt later wel als ze groot zijn (ook ivm event stoffen in de schil van bijv ontsmetteing etc)
Vaak gaan de kleintjes eerst met trosgierst spelen, nemen het in de snavel en laten het weer vallen. Daarom zal je de vraag krijgen en van mij nu ook: weet je zeker dat hij al zo flink trosgierst eet? Krijgt hij het echt binnen?

Omdat hij zelf aangeeft hoeveel pap hij wil eten, zal hij op een gegeven moment zelf bij een bepaalde voeding minder gaan eten of bij alle voedingen iets minder, dat is de tijd om terug te gaan naar 2 voedingen. Sommigen gebruiken daar een leeftijd voor, zelf ben ik meer voorstander om dat door het vogeltje zelf te laten bepalen. Dus als het pap echt minder wordt ga je 2 voedingen proberen.
Afvallen is niet goed, tenzij het komt omdat hij ineens gaat vliegen of ineens heel veel gaat klauteren en klimmen.

wat aandacht geven betreft: natuurlijk mag hij veel aandacht. Maar denk erom, je leert hem nu hoeveel aandacht hij krijgt. Dus krijgt hij nu veel aandacht en straks als hij groot is en iedereen aan hem gewend is veel minder, dan krijg je een probleem. Dus nu moet hij ook leren om af en toe zonder aandacht te stellen.
Geef niet teveel aandacht aansluitend aan pap-tijd. Dus bij papvoedingen pyrrhuraatje uit zijn bakje halen, pap geven, minuutje kroelen en terug zetten. En dan pas na een tijdje weer eruit halen om volop te knuffelen. Anders kan je nl gedragsproblemen krijgen omdat hij aandacht gaat koppelen aan voedingen en eten.
Je gaat hem idd aandacht geven als jij hem aandacht wil geven, niet als hij erom vraagt. Een enkel keertkje kan dat geen kwaad maar zeker nu hij nog zo klein is leer je hem dat aandacht vragen ongemerkt makkelijk aan.

Offline lovebird

 • Aangepikt eitje
 • ***
 • Berichten: 28
Re: baby pyrrhura verzorgen en huisvesten
« Reactie #21 Gepost op: april 10, 2013, 12:08:18 pm »
Als ik hem observeer als hij met het trosgierst bezig is, laat hij lege vliesjes achter, na een tijdje wordt het wel spelen, neemt hij hapjes en laat het ook net zo hard weer vallen.

Na de voeding zetten we Amigo weer terug, zeker ook omdat ik bang ben dat de kinderen hem anders net te hard kroelen, terwijl hij zn buikje vol heeft. We halen hem een x of 2/3 per dag uit zn kooitje om echt even met hem te kroelen. Dat doet dan een van ons gezin.  Als we tussen die kroelmomenten langs het kooitje lopen, komt hij gelijk naar ons toe in zijn kooitje en klimt omhoog en probeert aandacht te vragen. We negeren we hem dan. Ik zeg m wel tussendoor gedag als ik aan de schoonmaak ben en langs zijn kooi kom.

Moet ik hem nu ook al met het commando 'op' uit de kooi op mn hand proberen te laten stappen? Of is hij nu nog te klein?

Offline lovebird

 • Aangepikt eitje
 • ***
 • Berichten: 28
Re: baby pyrrhura verzorgen en huisvesten
« Reactie #22 Gepost op: april 11, 2013, 09:49:13 am »
Zojuist zag ik ook dat hij heerlijk van het eivoer zat te snoepen :thumsup:

Het is normaal dat hij straks wat gaat afvallen, als hij gaat klimmen en vliegen. Nu is hij net 6 weken en weegt 80 gram.
Wat is op welke leeftijd straks een normaal gewicht?

Offline Woutjuh

 • Net geringd
 • *****
 • Berichten: 129
 • Geslacht: Man
Re: baby pyrrhura verzorgen en huisvesten
« Reactie #23 Gepost op: april 11, 2013, 11:10:27 am »
Optibird zupreem en harrisson schijnen de beste pellets te zijn

Ik heb nu Scenic, dit eet ze zelfs nu al ( de 2e dag. )
Heb het nu alleen naast het zaadvoer om er aan te wennen.
Verder was de tip het nat maken, tot een papje.
En dit in de loop van de tijd steeds minder vochtig/papperig.

Dus de 3 merken die ik als advies kreeg van Hedwig van der Horst. ( Vogelspecialist/arts. )
Scenic, Zupreem en Harrison.Jammer dat je niet van te voren in gelezen had.
MAAR om daar over na te denken is het nu te laat, dus nu het beste er van maken.
Je bent nu in ieder geval bewust bezig met wat je moet doen.
En genoeg tips van hier op het forum.

Veel succes in ieder geval.
En leuke foto, wat een schatje!

Offline lovebird

 • Aangepikt eitje
 • ***
 • Berichten: 28
Re: baby pyrrhura verzorgen en huisvesten
« Reactie #24 Gepost op: april 11, 2013, 13:13:56 pm »
Ja, precies. We lezen nu veel en vragen veel. Moet dus goed komen.

Ook bedankt voor de info!

Weet iemand ook wanneer je een baby speelgoed kan geven?

Offline lovebird

 • Aangepikt eitje
 • ***
 • Berichten: 28
Re: baby pyrrhura verzorgen en huisvesten
« Reactie #25 Gepost op: april 11, 2013, 13:20:19 pm »
Nog een vraagje...sorry....

Amigo is begonnen met vliegen. Hij vliegt nu kleine stukjes. Het is nog wat gestuntel, maar hij doet z'n best!
Wanneer moet je gaan (laten) kortwieken? Het lijkt me dat hij eerst echt nog even mag oefenen met vliegen.... of toch niet?

Offline Bert

 • Uit de jeugdrui
 • ********
 • Berichten: 866
 • Geslacht: Man
 • los pajaros
Re: baby pyrrhura verzorgen en huisvesten
« Reactie #26 Gepost op: april 11, 2013, 16:05:58 pm »
Mijn idee is eerst een 7 /8 maanden laten vliegen . Dit om de spieren en longen te ontwikkelen en sterker laten worden .
Daarna kan je ze wieken .
Gewoon lekker in die grote kooi doen   ;)

Mijn vogels hebben geen kooi . Die leven gewoon vrij op een rek en gaan ,s avonds in een houten kist die ik voor hun heb gemaakt .
Mijn ervaring is dat ze meestal gewoon op ,, hun plek ,, blijven . Ook waren ze toen nog niet gewiekt vlogen ze toch wel op mijn hand als ik die ophield
bij hun in de buurt . Natuurlijk heel goed opletten op open ramen en deuren .  ;)

Offline lovebird

 • Aangepikt eitje
 • ***
 • Berichten: 28
Re: baby pyrrhura verzorgen en huisvesten
« Reactie #27 Gepost op: april 11, 2013, 16:24:21 pm »
@bert: nu al in de kooi doen?

Offline lovebird

 • Aangepikt eitje
 • ***
 • Berichten: 28
Re: baby pyrrhura verzorgen en huisvesten
« Reactie #28 Gepost op: april 11, 2013, 16:25:21 pm »
Lekker hoor, dat jouw vogels alle ruimte hebben. Dat kan hier echt niet. De kids laten alles openstaan..... :)

Offline Lejah

 • Super Parrot
 • ***********
 • Berichten: 3024
Re: baby pyrrhura verzorgen en huisvesten
« Reactie #29 Gepost op: april 11, 2013, 17:59:47 pm »
Speelgoed moet direct al in zijn kooi hangen. Ook in zijn hamsterbakje kan je al 2 kleine speeltjes doen, bijv een grote plastic dop van een fles en een plastic kattenspeeltje.
Ik denk dat je kan wieken zodra hij goed kan vliegen maar vooral goed kan landen. Dat zal per gaaitje verschillen wanneer dat is, maar over een paar weken al. Over ontwikkeling van de spieren ben ik niet bang, hij kan dan al goed landen en omdat hij meer zal klimmen en klauteren zullen de spieren zich wel goed ontwikkelen, iets anders misschien maar wel goed.

Zodra hij gaat vliegen kan hij ook gaan oefenen in zijn kooi. En dan kan hij binnen een weekje verhuizen naar zijn kooi. (gemiddeld gesproken he)