Auteur Topic: Kakariki van ruim 3 weken met overstrekte poot  (gelezen 2385 keer)

Offline Nopke

 • Eitje
 • *
 • Berichten: 2
Kakariki van ruim 3 weken met overstrekte poot
« Gepost op: juli 15, 2013, 14:49:02 pm »
Hallo,
Een van mijn 2 kakariki jongen (ruim 3 weken) heeft rechts een overstrekte poot. De poot kan buigen, dat gebeurt soms bij toeval, maar steekt standaard recht schuin omhoog langs het lichaam en bij aktiviteit gaat ie ook over het kopje heen. Met 2 weken stond ie samen met het andere jong gewoon (hoewel de nogal zware ademhaling
me wel opviel bij beiden). Voor die tijd check ik ze niet, de moeder ligt er constant op te broeden. Maar een paar dagen later zag ik dat ie vreemd lag, het andere jong stommelde wel gewoon in 't rond op beide pootjes.
Het zijn geen spreidpootjes, in de zin dat je ze niet even onder de enkel kan samenbinden omdat je dat pootje niet zomaar kan (wil) buigen, vind ik te riskant.  Ik voer het inmiddels bij met nutribird in geval er sprake is van ondervoeding (het jong geeft minder aan dat ie gevoerd wil worden doordat het meer energie kost vanuit liggende stand), de ouders voeren wel, maar wel minder sinds ie ligt.
Als ik de vogel op mijn vinger leg met beide pootjes aan weerszijden naar beneden is van achteren aan de heupjes niets raars te zien, maar op zijn buik wel, omdat ie als ie gaat bewegen naar de goede kant gaat draaien en het knie en heup gewricht dan naar buiten geduwd worden als het ware door die beweging van het lijfje naar links.
Hij kan zijn kopje wel heffen, maar kan dus niet overeind komen. Kan ook iets in de rug zijn. Hij flappert wel goed met de vleugels al (had nog niet gemoeten maar is verklaarbaar). Vogel is alert, reageert goed (beetje voor op leeftijdsgenoten)
Zolang ie nog in de groei is wil ik het nog graag aankijken, maar mocht er geen verbetering zijn wil ik het toch laten inslapen.
Iemand soortgelijke ervaringen? Tips? Adviezen? Ik heb geen camera helaas tbv een foto.

Offline Bobbie

 • Aan de leg
 • **********
 • Berichten: 1962
 • Geslacht: Vrouw
Re: Kakariki van ruim 3 weken met overstrekte poot
« Reactie #1 Gepost op: juli 15, 2013, 15:36:21 pm »
Uhhhh    :CENS    bezoekje aan een vogelarts misschien  :CENS

Offline Nopke

 • Eitje
 • *
 • Berichten: 2
Re: Kakariki van ruim 3 weken met overstrekte poot
« Reactie #2 Gepost op: juli 22, 2013, 12:32:31 pm »
Bobbie, een vogelarts zit bij mij nogal ver weg (meppel) tov Winschoten. In Drachten zit nog eentje maar die is niet specifiek gespecialiseerd in vogels. Die van meppel ken ik niet uit eigen ervaring. Nog even los van het feit dat de vogelarts er ook niet veel aan kan doen. Operaties zijn niet mogelijk omdat het allemaal te klein is. Spalkje als bij spreidpoten is bij deze geen optie omdat het pootje op zich verkeerd lijkt te staan (waardoor enkelgewricht de verkeerde kant op lijkt te scharnieren, een klein stukje althans (pootje buigt niet helemaal, hoewel ie dat een paar keer wel gedaan heeft).
Ik vroeg me dus af of er mensen waren met een soortgelijke ervaring hier, dus niet de spreidpootjes maar die overstrekte poot aan 1 kant.

Een rontgenfoto kan laten zien of/wat er evt aan de hand is, skelet/spieren. Als ie al stil wil liggen (niet dus, kleine spartelaar wordt het dan vast, deze is zoveel meer aktief met ledematen dan gemiddelde jonge vogel, misschien deel van (veroorzaker) proleem). Maar of je er dan wat aan kan doen. Ik heb daar mijn twijfels over en als je van te voren al kan zeggen dat ze er niets aan kunnen doen, dan hoef je er eigenlijk niet meer naar toe. Ik mag niet zomaar geld daaraan uitgeven, moet wat meer redeneren vooraf. Hoe graag je het ook opgelost wilt zien, ik dus. Als ik zeker wist dat er een oplossing was, herstel, dan stond ik er morgen op de stoep. Heb in die zin wat minder vertrouwen in de dierenartsen en zo. Of beter gezegd, ken de beperkingen, met name mbt kleine vogels (zelfs al zou je ze goed kunnen verdoven, bloedverlies kunnen ze niet even weer aanvullen, en meer van dat soort dingen .. microchirurgie .. macaber feit is dat mensen die met proefieren als muizen werken daar meer kundig in zijn vaak, wat dan weer niet ten goede komt van die kleine dieren zelf uiteindeiljk).
Ik heb 'm nu mee naar 't werk, vanwege voedingsschema, vanavond weer bij zijn broer/zus. Overdag krijg ie nu eerst alleen mij te zien dus (vind ik dus wat triest).

Ik

Offline sandra

 • Broedrijp
 • *********
 • Berichten: 1100
 • Geslacht: Vrouw
Re: Kakariki van ruim 3 weken met overstrekte poot
« Reactie #3 Gepost op: juli 22, 2013, 13:16:42 pm »
Wij hebben uit een nest valkparkieten 2 zusjes die beide wijd uitstaande pootjes hebben. Ik dacht ook aan spreidpoten toen en heb het met knijpringen en elastiekjes geprobeerd te corrigeren.
Dat was dus echt niet te doen en ik denk als ik jouw verhaal lees dat het inderdaad bij deze 2 geen spreidpoten waren. 1 van de 2 heeft ook aan beide "voetjes" geen grijp-kracht/functie maar ze redt zich al ruim 2 jaar in onze voliere.
Het lijkt alsof de heup hoog boven het lijfje uitsteekt en daardoor zit haar vleugel ook raar, ondanks dat vliegt ze als de beste! Haar zus heeft ook die wijde pootjes maar wel grip in beide pootjes. Zij gaat vaak op een plek zitten waar ze bijvoorbeeld 1 pootje op stok en de andere aan het gaas kan zetten en ook zij redt zich prima! Als de dames op de bodem lopen, kun je het geen lopen noemen maar is het een soort van waggelen  :)

Ik verwacht ook niet dat een vogelarts hier iets aan zou kunnen doen. Tegen ons werd gezegd dat het gebrek aan vitamines/mineralen geweest kan zijn  ??? Wij hebben het betreffende ouderpaar daarna geen blok meer gegeven omdat beide jongen deze afwijking hadden.

Sterkte met de uk!