Auteur Topic: [Informatie] P.B.F.D.  (gelezen 7166 keer)

Offline Loes

  • Global Moderator
  • Senior Parrot
  • ******
  • Berichten: 18979
  • Geslacht: Vrouw
  • Sjakko
[Informatie] P.B.F.D.
« Gepost op: december 13, 2004, 12:16:53 pm »
P.B.F.D
De laatste jaren zijn steeds meer papegaaien besmet geraakt met een papegaaienziekte, PBFD (PSITTACINE BEAK & FEATHER DISEASE) beter bekend als BEK- EN VEDERROT.
Deze ziekte komt in twee varianten voor: of het virus zit in de veren of het zit in het bloed. Wanneer de papegaai het in zijn veren heeft is hij nog niet ziek maar kan op dat moment wel aan andere papegaaien de ziekte overbrengen. Als na 3 maanden er weer getest wordt zijn er twee mogelijkheden: of hij is het virus kwijt uit zijn veren (dan is de papegaai dus gewoon weer gezond) of het is in zijn bloed gegaan. Wanneer dit het geval is, is de papegaai ten dode opgeschreven. Op dit moment is er nog geen medicatie voorhanden.
De bek- en verenrot wordt veroorzaakt door een relatief simpel virus die de cellen van de veren de snavel besmet en dood, tevens tast het de cellen aan van het afweersysteem, hierdoor kunnen andere volgelziektes, bacterien en andere infecties optreden. Voor zo ver bekend zijn alleen parkiet en papegaaiachtige vogels gevoelig voor het virus. Een variant op het virus is wel waargenomen bij duiven.     


DIAGNOSE
Een juiste diagnose is echter alleen door een dierenarts te stellen. Hij zal een stukje veer en een paar druppeltjes bloed afnemen en opsturen naar Het Laboratorium van Dhr van Haeringen te Wageningen.
Kenmerken van besmette vogels kunnen zijn:
Veren die op onverklaarbare manier uitvallen
Veren die abnormaal dikke veerschachten hebben
Bij jonge vogels een lichte groeiachterstand
Gestolde bloed op de uitgevallen veren
De uitgevallen veren veroorzaken open pleken die rood zijn
De nog aanwezige veren zijn dof
De snavel is extra glimmend
De vogel verliest gewicht
Het eetpatroon verandert
De vogel heeft verminderde activiteit
Dunne groene ontlasting
Letwel, de genoemde kenmerken kunnen een indicatie zijn van PBFD maar natuurlijk ook van andere al dan niet onschuldige ziekten. Daarom raden wij altijd een bezoek bij de dierenarts aan voor de meest betrouwbare diagnose.
Ook bij vogels met een goed afweersysteem, is het aan de buitenkant zeer moeilijk te constateren dat ze besmet zijn met het virus.     

     
INCUBATIETIJD
Na besmetting kunnen 3 weken later de eerste ziektebeelden al aan het licht komen, echter dit hangt af van de leeftijd, de ontwikkeling van het verenpatroon, de intensiviteit van het virus en het immuumsysteem van de vogel. Hoewel jonge papegaaien het meest gevoelig zijn voor het virus, zijn ouderen ook vatbaar.     
PREVENTIE
Zeer belangrijk om de ziekte te bestrijden is dat alle papegaaienkwekers openheid van zaken geven en hun blik minder naar de portemonne maar naar de toekomst van de papegaaien moeten richten. Want hoewel veel kwekers weten dat hun kweekkoppels zijn besmet, worden op grote schaal jonge papegaaien op de markt 'gedumpd', met alle vreselijke gevolgen vandien. Ook worden besmette vogels aan andere kwekers doorverkocht zodat al zeer veel kwekers met de besmetting in aanraking zijn gekomen. Wilt u geen besmette vogel kopen is het dus raadzaam een goede eerlijke kweker of handelaar te zoeken, dit is natuurlijk makkelijk gezegd maar hoe kan een 'leek' het kaf van het koren scheiden. Zoals we hier boven al vermeld hebben kunt u aan de buitenkant van de vogel niet altijd zien of de vogel besmet is. Wilt u er 100 % van overtuigd zijn dat de papegaai die u koopt gewoon gezond, is het noodzakelijk dat er bij de papegaai een keuringsrapport wordt geleverd met daarin de uitslagen van o.a. de P.B.F.D.-test. Weigert de verkoper zo'n test ziet u dan af van de koop. Aangezien dit dure testen zijn, worden ze niet vaak al door de handelaren en kwekers gedaan. Dus de manier om de ziekte niet te verspreiden en uit te bannen is ieder geval geen (baby)papegaai te kopen zonder certificaat. Dit zijn over het algemeen iets duurdere vogels, echter 100% gezond.     « Laatst bewerkt op: december 13, 2004, 15:33:30 pm door BirdmAster »

Aaran

  • Gast
Re: [Informatie] P.B.F.D.
« Reactie #1 Gepost op: januari 06, 2005, 01:34:02 am »
Uitleg over wat PBFD eigenlijk is;Wat is eigenlijk PBFD of veerrot?


Bek- en verenrot is een virusziekte die voorkomt bij papegaaien.De ziekte lijkt in een aantal opzichten op AIDS bij mensen.Bij beide ziekten wordt de afweer van de patiënt aangetast.Zowel bij aids als bij bek- en verenrot kan het virus jarenlang in het lichaam aanwezig zijn,voordat de patiënt echt ziek wordt.Bij beide ziekten komt het voor dat sommige patiënten die besmet zijn het virus na 3 maanden uit hun lichaam verwijderen en dan weer volledig gezond zijn.En tenslotte zijn beide ziekten niet goed te behandelen.Omdat bek- en verenrot zich daarnaast gemakkelijk verspreid via stof van veren en ontlasting van een besmet dier,is het van grootst belang dat een besmet dier zo snel mogelijk wordt herkent en geïsoleerd van andere papegaaien.

HERKENNING MOEIZAAM.
Het is een aantal gevallen moeilijk om de ziekte te herkennen. Vooral bij dieren die besmet worden vlak nadat ze uit het ei komen,treedt vaak sterfte op binnen enkele dagen tot weken zonder dat zij de veerafwijking laten zien die zo typerend zijn voor de ziekte.Deze vorm van de ziekte komt veel voor bij kaketoes,vooral geelkuifkaketoes,en bij grijze roodstaart papegaaien.Bij dieren die ziek worden als de eerste veren zich gaan ontwikkelen,kunnen de veren zeer snel aangetast raken.Bij dieren jonger dan 2 maanden komt het voor dat binnen een week na het openbaren van de ziekte alle veren reeds aangetast zijn!De veerafwijkingen treden meestal op nadat het dier enkele dagen ziek is geweest waarbij algemene symptomen zoals braken,diarree en sloomheid opvallen.Deze vorm van de ziekte komt vooral voor bij kaketoes en agaporniden.

Hoe ouder de vogel,hoe meer veren er ontwikkeld zijn voordat het virus actief wordt.Bij deze dieren lijkt de ziekte in eerste instantie minder ernstig.Het virus tast echter iedere nieuwe veer die geruid is in steeds ernstiger mate aan.Uiteondelijk kunnen deze vogels helemaal kaal worden.

AANTASTING POEDERDONS
Bij dieren die al helemaal in de veren zitten voordat de ziekte actief wordt,wordt in eerste instantie meestal poederdons aangetast.Dit is de dons waarvan het verenstof gemaakt wordt waar een gezonde vogel mee bedekt is.Deze donsveren ruien frequenter dan andere veren en worden daarom als eerste massaal aangetast door het bek- en verenrot virus.Het gevolg is dat er weinig of geen verenpoeder meer aangemaakt wordt.Deze dieren zijn te herkennen aan een glimmende snavel(een gezonde vogel heeft namelijk een doffe snavel omdat die bedekt is met verenpoeder).

In de tweede instantie worden,na de donsveren,de dekveren aangetast en vervolgend de slag- en staartpennen en eventueel de kuif.Sommige dieren verliezen echter als eerste de slag- en staartpennen.In dat geval lijkt de ziekte sterk op de ziekte polyoma.Bij dieren die op jonge leeftijd besmet zijn en de ziekte al langere tijd hebben,kunnen de bek en de nagels aangetast worden.Dit wordt vooral bij geelkuif,rosé,goffini en molluken kaketoes waargenomen.

WAARNEMING
Er zijn diverse afwijkingen die bij bek- en verenrot voorkomen.Een veer kan te kort zijn.De vlag van de veer kan afwijkend zijn.Er kan bloed achter blijven in de schacht van een volledig uitgegroeide veer.Ook kunnen veren verkleuren(vaak van grijs naar rood bij grijzeroodstaart papegaaien).De meest typerende afwijking van bek- en verenrot is een constrictie van de schacht van de veer.Hierbij is er een plekje(vaak in het gebied waar de schacht van de veer door de huid breekt) waar de schacht plotseling veel dunner is.Veren kunnen op deze plek gemakkelijk buigen of afbreken.Als de snavel en nagels aangetast worden bij een papegaai met bek- en verenrot,begint dit meestal bij de bovensnavel.Het hoorn wordt zachter en lichter van kleur.Vaak ontstaan er in de hoorn kloven en zweren die kunnen doorlopen tot in de nek.

INWENDIG
De ziekte wordt meestal herkend aan de veerafwijking.Wat zich binnen in het lichaam afspeelt is echter minstens zo dramatisch.Het virus nestelt zich namelijk in witte bloedcellen.Daardoor worden de witte bloedcellen en de organen waarin deze voorkomen aangetast.De witte bloedcellen zorgen normaal voor de afweer tegen infecties.Een dier met bek- en verenrot heeft dus een verminderde afweer en is extreem gevoelig voor zogenaamde secundaire infecties(infecties die zich kunnen manifesteren als gevolg van een eerste infectie;in dit geval bek- en verenrot).

Veel dieren met bek- en verenrot sterven binnen 6 tot 12 maanden nadat bek- en verenrot zich openbaart aan deze secudaire infecties.Als secundaire infecties behandeld of voorkomen worden,kunnen dieren met bek- en verenrot lange tyd overleven.Vooral grasparkieten en agaporniden met bek- en verenrot kunnen jarenlang in leven blijven.

De ziekte verspreidt zich meestal via hat stof en ontlasting van een zieke papegaai maar ook via voer,water en nastmateriaal is verspreiding mogelijk.Bij een besmette pop kunen de eidooiers op de eierstok besmet zijn:de eieren zijn dan reeds besmet voordat ze gelegd zijn.Ook in het wild komt de ziekte voor,in ieder geval in Australië,maar hoogst waarschijnlijk ook in andere landen.

DIAGNOSE
De diagnose bek- en verenrot kan op verschillende manieren vastgesteld worden.De meest zekere methode is via een bloedtest.Via deze test kunnen zelfs besmette dieren opgespoord worden,2 dagen na de besmettig,dus voordat de veren aangetast zijn.Deze dieren kunnen dan verwijderd worden voordat zij het virus in grote maten gaan verspreiden.Dieren ouder zijn dan 5jaar,voordat zij met het virus besmet worden,kunnen het virus soms uit hun lichaam verwijderen en weer volledig gezond worden.Dieren die jonger zijn dan 3jaar blijven meestal besmet.Bij deze dieren zal de ziekte zich vroeg of laat en soms pas na jaren openbaren.Als er een positieve bloedtest gevonden wordt,bij een op het oog gezond dier dat ouder is dan 5jaar,dan is het verstandig om de test te herhalen na 3maanden.Er bestaat namelijk een kans dat de test negatief verloopt omdat de vogel het virus uit zijn lichaam heeft gewerkt.

ENTSTOF
Op dit moment wordt er in Australië gewerkt met een entstof waarmee papegaaien beschermd zouden kunnen worden tegen infectie.De resultaten zijn in eerste instantie zeer positief.Mogelijk dat in de toekomst dit vaccin ook in Nederland verkrijgbaar wordt.De testen worden gedaan PO Box 107, Truro, Cornwall, TR1 2YR England.
Tel: (44) 01872 262737, Fax: (44) 01872 262737
info@avianbiotech.co.uk www.avianbiotech.co.uk