Auteur Topic: Jardine Papegaai (Poicephalus gulielmi gulielmi)  (gelezen 5924 keer)

Offline Neophema Plaza

  • Administrator
  • Senior Parrot
  • *****
  • Berichten: 5225
  • Geslacht: Man
    • George Steinz
Jardine Papegaai (Poicephalus gulielmi gulielmi)
« Gepost op: augustus 03, 2005, 11:38:06 am »

Jardine Papegaai (Poicephalus gulielmi gulielmi)
Qua uiterlijk is de Jardine papagaai niet bijzonder spectaculair. Ze zijn overwegend groen, met een oranje voorhoofd en kop, en sommigen hebben een gele buik. Gelukkig maken ze dit ietwat saaie uiterlijk ruimschoots goed met hun prettige, vriendelijke karakter. Over het algemeen zijn het geen vogels die zich helemaal aan één persoon hechten, liever zijn ze ieders vriendje.

Van oorsprong komt de Jardine of Kongopapegaai uit centraal Afrika (Noord-Angola, Kongo, en de hooglanden van Kenia en Noord-Tanzania) waar ze overwegend in regenwouden verblijven tot een hoogte van circa 3.500 meter. In het wild bestaat het dieet uit zaden, noten, vruchten en bessen.

Legsels bestaan overwegend uit twee tot drie eieren en in de vrije natuur loopt het broedseizoen van september tot februari of maart. Berichten over kweek in gevangenschap praten meestal over een broedperiode van circa 26 dagen. De eerst bekende kweek in gevangenschap dateert uit 1978 en staat op naam van J. Stoodley in Engeland.

Het geluid dat de Jardine produceert bestaat veelal uit lage fluittonen en geluidjes, meestal niet al te luid. Het kunnen redelijk goede praters worden, maar ze kennen dan meestal maar een beperkte woordenschat.

De Amerikaanse kweekster en schrijfster Jean Pattison omschrijft de Jardines als de 'amazones van Afrika' in die zin dat het eerlijke en 'simpele' vogels zijn die het gewoon heerlijk vinden te leven! Ze brengen het overgrote deel van hun leven door met spelen. Daar kunnen ze zichzelf en anderen uren mee vermaken. Knuffelen en spelen met elkaar, rondhuppelen, schommelen en elkaar achterna zitten; het leven is een groot feest. Speelgoed is derhalve een belangrijk element bij de huisvesting van de Jardine papegaai.

De vogels van Jean Pattison vinden het heerlijk om voor 'dood' te spelen, hetgeen de eigenaar in alle staten brengt. Vele exemplaren vinden het prachtig om op hun rug te liggen en te spelen met voer, touwen of ander materiaal. Of gewoon op je kop aan het gaas hangen natuurlijk.

Jean Pattison raadt de Jardine met name aan als 'gezinslid' voor gezinnen en jonge volwassenen. Blijft te allen tijde voorop staan dat men dan wel voldoende tijd en aandacht aan de vogel moet kunnen besteden. Kenners menen echter wel dat een gemiddelde Jardine minder tijd nodig heeft dan bijvoorbeeld een kaketoe in huis.