Auteur Topic: Kaka (Nestor meridionalis)  (gelezen 2054 keer)

Offline Neophema Plaza

  • Administrator
  • Senior Parrot
  • *****
  • Berichten: 5225
  • Geslacht: Man
    • George Steinz
Kaka (Nestor meridionalis)
« Gepost op: augustus 14, 2005, 11:00:55 am »

Kaka (Nestor meridionalis)



Verspreiding
Nieuw-Zeeland 

Een bijzondere papegaai
De Kaka (Nestor Meridionalis) is familie van de Kea (Nestor Notabilis). Beide behoren namelijk tot de familie van de zogenoemde Nestorpapegaaien ('Nestorinae'). De Kaka leeft in Nieuw-Zeeland en is een papegaai met een vrij opvallend uiterlijk. Op het eerste gezicht lijkt hij eigenlijk meer op een roofvogel dan op een papegaai. Het is een zeer zeldzame vogel die buiten Nieuw-Zeeland alleen maar in de Wilhelma dierentuin in Stuttgart te bewonderen is. In de vrije natuur loopt het aantal Kaka's ook terug. Dit is vooral te wijten aan de steeds verdergaande ontbossing. In de laatste 150 jaar is de hoeveelheid bos in Nieuw-Zeeland teruggelopen tot slechts 30% van de oorspronkelijke omvang!

Soorten
De Kaka komt in twee varianten voor: De Nestor Meridionalis septentrionalis, die vooral op het Noordereiland en wat kleine eilandjes van Nieuw-Zeeland te vinden is en de Nestor Meridionalis meridionalis, de nominaatvorm die vooral op het Zuidereiland en de Steward-eilanden van Nieuw-Zeeland voorkomt. De nominaatvorm is iets groter en kleurrijker dan zijn Noordelijke familielid. Er leefde ooit ook nog een ondersoort NestorPproductus die op het Norfolk eiland voorkwam. Deze soort is echter rond 1850 geheel uitgestorven door intensieve bebouwing van het eiland.

Beschrijving
De lengte is ongeveer 45 centimeter, waardoor de Kaka net iets kleiner is dan de Kea (welke gemiddeld circa 48 cm lang is). De Kaka is een grote en ongebruikelijk gekleurde vogel: de hoofdkleur van het lichaam is groenbruin. De stuit en dekveren van de boven- en onderstaart zijn karmozijnrood met donkerbruine strepen er doorheen.
De snavel is bruingrijs. De onderzijde van de vleugels is paarsrood. De dekveren bij de oren zijn oranjegeel. Bij jonge (onvolwassen) vogels is de basis van de ondersnavel geel. Er is seksuele dimorfie. De mannetjes hebben meestal een langere, meer gebogen snavel dan hun vrouwelijke soortgenootjes.

Broed
Een legsel bestaat bij Kaka's meestal uit drie tot vier eieren. Deze worden zo'n 28 dagen bebroed. De pop begint direct na het leggen van het eerste ei te broeden. Pas uitgekomen kuiken hebben wit dons en blijven zo'n negen tot tien weken in het nest. Beide ouders voeren de jongen. Kaka's nestelen veelal in holle boomstammen. Toch zijn de jongen zelfs daar niet geheel beschermd tegen hun natuurlijke vijanden, zoals bijvoorbeeld ratten. Zie verderop in dit artikel meer hierover.
Naast deze gegevens is er zeer weinig bekend over de broed van de Kaka.

Voedsel
Uit berichten van de dierentuinen in Auckland en Stuttgart is bekend dat de Kaka's in gevangenschap onder meer het volgende op de menukaart hebben staan: zaden, vruchten, pinda's, ma