Parkieten Land.NL

Soortbeschrijvingen => Parkieten => Neophema => Topic gestart door: Neophema Plaza op augustus 02, 2005, 22:20:10 pm

Titel: Elegant parkiet (Neophema elegans)
Bericht door: Neophema Plaza op augustus 02, 2005, 22:20:10 pm
Elegant parkiet (Neophema elegans


(http://home.wanadoo.nl/neophema/images/pics/image24.jpg)

Wetenschappelijk                Neophema elegans
NederlandsElegant parkiet
EngelsElegant Grass-Parakeet
DuitsSchmucksittich
FransPerruche élégante

Grootte/formaat
Elegantparkieten worden ongeveer 24 cm.
 
Geslachtsonderscheid
Een duidelijk verschil tussen de geslachten geeft de kleur van de slagpennen. Die van de man zijn zwart, die van de pop grijs-/bruinachtig. Verder loopt de blauwe voorhoofdsband bij de mannen door tot achter het oog. Hier vormt zich dan een klein, blauw driehoekje. Bij de poppen stopt de band bij het oog.
 
Gedrag t.o.v. andere vogels
De elegantparkiet behoort tot de vogelsoorten die zonder moeite met andere vogels in één volière gehuisvest kunnen worden. Ze hebben een zacht karakter en verdragen heel veel van andere vogels. Zelfs in een gemixte volière is kweken met deze vogel te doen. Een enkele elegantparkiet houden kan ook, maar parkieten zijn nu eenmaal groepsdieren zodat daar de voorkeur niet naar uitgaat. Elegantparkieten zijn ook als tamme huisvogel te houden, mits hij natuurlijk voldoende aandacht krijgt van de eigenaar/verzorger.
 
De volière
Elegantparkieten zijn bijzonder goede vliegers en hebben daarom behoeft aan ruimte. Niet zo zeer in de hoogte of breedte maar zeker de lengte van de vlucht of volière is van belang. Het zijn geen klimmers, alle afstanden worden vliegend gedaan. De volière is goed te beplanten daar ze niet slopen zoals andere kromsnavels nog wel eens willen doen. Ook binnenshuis zijn ze te houden in een kamervolière of een flinke kooi, maar zoals eerder aangegeven dienen ze dan wel van tijd tot tijd de vleugels te kunnen strekken.
 
Binnen of buiten huisvesten
Elegantparkieten zijn tegenwoordig gehard en kunnen 's winters gewoon buiten blijven. Wel dienen ze de beschikking te hebben over een droog, tocht- en vorstvrij binnenhok. Het bijverwarmen van het binnenhok is dan ook niet nodig. Bij mij zitten ze de hele winter buiten en hebben geeneens de beschikking over een nachthok om de simpele reden dat ze er totaal geen gebruik van maken.
 
Voeding Grof parkietenvoer
kan als basis gegeven worden maar er zijn gelukkig fabrikanten die een speciale Neophema-mengeling in het assortiment hebben opgenomen. Witte Molen is één van die fabrikanten. Het kost zo'n € 22.50 per 25 kilogram. Deze speciale mengeling is aan te bevelen omdat de Neophema bekend staat om de spijsverteringsproblemen. Groenvoer zoals andijvie, jonge spinazie, sla etc. kan ook goed gegeven worden. Was het wel eerst goed af met het oog op de middelen die gebruikt worden tegen insecten. Wees niet te royaal met het verstrekken van groenvoer omdat dat ongetwijfeld tot darmproblemen leidt. Verder wat trosgierst zo nu en dan als lekkernij tussendoor wordt gewaardeerd door de vogels. Grit, sepia en soortgelijke producten moeten net als vers water altijd tot de beschikking van de vogels staan.
 
Gedrag in de volière 
Elegantparkieten zijn zoals eerder aangegeven hele rustige vogels. Overdag zijn ze niet echt actief. Vaak zitten ze dan een beetje te sukkelen op een stok. In de ochtend en in de avond zijn ze echter wel actief. Ze vliegen dan veel door de volière of scharrelen wat over de grond op zoek naar snavelkost. elegantparkieten maken geen herrie, het geluid wat ze produceren is een zacht soort gefluit. De elegantparkiet is (gelukkig) ook geen sloper. De volière kan om die reden goed van hout gemaakt worden en behoeft geen extra bescherming tegen de snavels. Planten laten ze ook met rust, uitzonderingen daar gelaten.
 
Kweken
Elegantparkieten zijn normaal gesproken niet zo moeilijk te kweken. Eigen ervaring heeft mij geleerd dat meerdere koppels in één volière of vlucht niet de gewenste broedresultaten opleveren. De mannen zijn dan erg agressief naar mannelijke soortgenoten, om die reden kunt u beter 1 koppel per volière of vlucht laten broeden. Het broedblok dient een bodemoppervlak te hebben van 20 bij 20 cm, de hoogte kan variëren van 30 tot 35 cm. Het invlieggat dient een diameter te hebben van 6,5 cm. Dit soort blokken zijn goed zelf te maken maar zijn ook kant en klaar in de handel te verkrijgen.
 
Elegantparkieten maken geen nest (zoals de meeste parkieten soorten dat ook niet doen), maar leggen de eieren zo op de bodem of op een iets vochtige ondergrond. Deze kan gemaakt zijn van bijvoorbeeld zaagsel of turfmolm , maar ook de beukensnippers zijn droog te gebruiken. Als er door de eigenaar teveel van het materiaal in het blok is gelegd, zal de pop alles er uit gooien net zo lang tot ze tevreden is met het "nest". Er worden zo'n 3 tot 6 eieren gelegd (om de dag 1) welke door de pop in 18 dagen worden uitgebroed. In elk nest zult u minstens 1 onbevrucht ei tegenkomen. De reden hiervan is mij onbekend maar tot nu toe klopt deze suggestie bij mij bij elk nest. De man voert de pop gedurende de tijd dat zij de eieren bebroedt. Als de jongen zo'n 4 tot 5 weken zijn vliegen ze uit. Ze kunnen dan nog niet zelfstandig eten en worden nog twee weken door de man gevoerd. De pop begint dan vaak aan een tweede nest. Na het tweede nest kunt u de broedblokken beter weghalen met het oog op de conditie van de ouders. Een goed kweekkoppel kunt u beter niet scheidden. Ze vormen vaak een paar voor het leven.

Bijzonderheden
In het verleden (wellicht tegenwoordig nog) zijn er kruisingen verricht met de blauwvleugelparkiet. Nakomelingen van deze kruisingen zijn te herkennen aan de oogrand. Blauwvleugelparkieten hebben een gele oogrand, elegantparkieten een groene. Indien u dus op het punt staat een elegant te kopen welke een gele oogrand heeft kunt u concluderen dat dit geen raszuivere elegantparkiet is. Er valt niets te zien aan de blauwe voorhoofdsband. Deze stopt voor (blauwvleugels) of loopt "door" het oog (eleganten) zoals het hoort.

Kleurmutaties
Door zijn populariteit zijn er in de loop der tijd verschillende mutaties naast de wildkleur ontstaan.
Zo zijn er de:

 • Grijsgroen
 • Dominant bont
 • Grijsvleugel
 • nsl ino (recessieve vererving)
 • Sl ino (geslachtsgebonden vererving)
 • Palefallow
 • Bronzefallow
 • Dunfallow
 • Pastel
 • Recessief bont
 • Faded