Auteur Topic: Blauwvleugel parkiet (Neophema chrysotoma )  (gelezen 7623 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Neophema Plaza

  • Administrator
  • Senior Parrot
  • *****
  • Berichten: 5225
  • Geslacht: Man
    • George Steinz
Blauwvleugel parkiet (Neophema chrysotoma )
« Gepost op: augustus 02, 2005, 22:28:19 pm »
Blauwvleugel parkiet (Neophema chrysostoma)
Wetenschappelijk                Neophema chrysostoma
NederlandsBlauwvleugel parkiet
EngelsBlue-winged Grass-Parakeet
DuitsFeinsittich
FransPerruche vénuste

Grootte/formaat
Blauwvleugelparkieten horen van kop tot staart ongeveer 23 cm. te meten.
 
Geslachtsonderscheid
Vanaf de leeftijd van zo'n zes à zeven maanden is het geslacht bij deze vogels aan het uiterlijk te herkennen al blijft het moeilijk het verschil met het blote oog waar te nemen. De blauwe voorhoofdsband is bij poppen smaller als bij de mannen.
 
Gedrag t.o.v. andere vogels
De blauwvleugelparkiet behoort tot de vogelsoorten die zonder moeite met andere vogels in één volière gehuisvest kunnen worden. Ze hebben een zacht karakter en verdragen heel veel van andere vogels. Zelfs in een gemixte volière is kweken met deze vogel te doen. Een enkele blauwvleugelparkiet houden kan ook, maar parkieten zijn nu eenmaal groepsdieren zodat daar de voorkeur niet naar uitgaat. Blauwvleugelparkiet zijn ook als tamme huisvogel te houden, mits hij natuurlijk voldoende aandacht krijgt van de eigenaar/verzorger. Tijdens de kweekperiode is het oppassen met de mannen. Deze kunnen onverdraagzaam worden ten opzichte van mannelijke soortgenoten alsmede andere neophema soorten.
 
De volière
Blauwvleugelparkieten zijn bijzonder goede vliegers en hebben daarom behoeft aan ruimte. Niet zo zeer in de hoogte of breedte maar zeker de lengte van de vlucht of volière is van belang. Het zijn geen klimmers, alle afstanden worden vliegend gedaan. De volière is goed te beplanten daar ze niet slopen zoals andere kromsnavels nog wel eens willen doen. Ook binnenshuis zijn ze te houden in een kamervolière of een flinke kooi, maar zoals eerder aangegeven dienen ze dan wel van tijd tot tijd de vleugels te kunnen strekken.
 
Binnen of buiten huisvesten
Blauwvleugelparkieten zijn tegenwoordig gehard en kunnen 's winters gewoon buiten blijven. Wel dienen ze de beschikking te hebben over een droog, tocht- en vorstvrij binnenhok. Het bijverwarmen van het binnenhok is dan ook niet nodig.
 
Voeding
Grof parkietenvoer kan als basis gegeven worden maar er zijn gelukkig fabrikanten die een speciale Neophema-mengeling in het assortiment hebben opgenomen. Witte Molen is één van die fabrikanten. Het kost zo'n € 22.50 per 25 kilogram. Deze speciale mengeling is aan te bevelen omdat de Neophema bekend staat om de spijsverteringsproblemen. Groenvoer zoals andijvie, jonge spinazie, sla etc. kan ook goed gegeven worden. Was het wel eerst goed af met het oog op de middelen die gebruikt worden tegen insecten. Wees niet te royaal met het verstrekken van groenvoer omdat dat ongetwijfeld tot darmproblemen leidt. Verder wat trosgierst zo nu en dan als lekkernij tussendoor wordt gewaardeerd door de vogels. Grit, sepia en soortgelijke producten moeten net als vers water altijd tot de beschikking van de vogels staan.
 
Gedrag in de volière
Blauwvleugelparkieten zijn zoals eerder aangegeven hele rustige vogels. Overdag zijn ze niet echt actief. Vaak zitten ze dan een beetje te sukkelen op een stok. In de ochtend en in de avond zijn ze echter wel actief. Ze vliegen dan veel door de volière of scharrelen wat over de grond op zoek naar snavelkost. Blauwvleugelparkieten maken geen herrie, het geluid wat ze produceren is een zacht soort gefluit. De blauwvleugelparkiet is (gelukkig) ook geen sloper. De volière kan om die reden goed van hout gemaakt worden en behoeft geen extra bescherming tegen de snavels. Planten laten ze ook met rust, uitzonderingen daar gelaten.

Kweken
Blauwvleugelparkieten zijn normaal gesproken niet zo moeilijk te kweken. De ervaring heeft ons geleerd dat meerdere koppels in één volière of vlucht niet de gewenste broedresultaten opleveren. De mannen zijn dan erg agressief naar mannelijke soortgenoten en andere neophema's, om die reden kunt u beter 1 koppel per volière of vlucht laten broeden. Het broedblok dient een bodemoppervlak te hebben van 20 bij 20 cm, de hoogte kan variëren van 30 tot 35 cm. Het invlieggat dient een diameter te hebben van 6,5 cm. Dit soort blokken zijn goed zelf te maken maar zijn ook kant en klaar in de handel te verkrijgen.

Blauwvleugelparkieten maken geen nest (zoals de meeste parkieten soorten dat ook niet doen), maar leggen de eieren zo op de bodem of op een iets vochtige ondergrond. Deze kan gemaakt zijn van bijvoorbeeld zaagsel of  turfmolm, maar ook de beukensnippers zijn droog te gebruiken. Er worden zo'n 3 tot 6 eieren gelegd (om de dag 1) welke door de pop in 18 dagen worden uitgebroed. De man voert de pop gedurende die tijd. Als de jongen zo'n 4 tot 5 weken zijn vliegen ze uit. Ze kunnen dan nog niet zelfstandig eten en worden nog twee weken door de man gevoerd. De pop begint dan vaak aan een tweede nest. Na het tweede nest kunt u de broedblokken beter weghalen met het oog op de conditie van de ouders (zeker als deze buiten gehuisvest worden). Een goed kweekkoppel kunt u beter niet scheidden. Ze vormen vaak een paar voor het leven.

Kleurmutaties
Van de blauwvleugels zijn weinig tot geen mutaties. Laatst heb ik echter een foto mogen bewonderen van een blauwe blauwvleugel. Mutaties bestaan dus wel maar zijn nog zeer schaars. De prijs zal om die reden ook hoog zijn, te meer omdat de "gewone" blauwvleugels ook al zo'n € 150,00 per koppel kosten. In het vraagprogramma 2002 van de NBvV hadden de mutaties nog geen eigen plek. Gevraagd werden alle mutaties als 1 klasse (641.901)
 
Bijzonderheden
In het verleden (wellicht tegenwoordig nog) zijn er kruisingen verricht met de elegantparkiet. Nakomelingen van deze kruisingen zijn te herkennen aan de oogrand. Blauwvleugelparkieten hebben een gele oogrand, elegantparkieten een groene. Indien u dus op het punt staat een blauwvleugel te kopen welke een groene oogrand heeft kunt u concluderen dat dit geen raszuivere blauwvleugelparkiet is. Er valt niets te zien aan de blauwe voorhoofdsband. Deze stopt voor (blauwvleugels) of loopt "door" het oog (eleganten) zoals het hoort maar de kleur van de oogrand verraad nog steeds het én en ander. 
 
Kleurmutaties
Door zijn populariteit zijn er in de loop der tijd enkele mutaties naast de wildkleur ontstaan.
Zo zijn er de:

  • Misty
  • Blauw


EF Misty (EF = enkelfactorig)


Blauwe man
« Laatst bewerkt op: maart 01, 2009, 15:07:11 pm door Neophema Plaza »