Auteur Topic: Oranjebuik parkiet (Neophema chrysogaster)  (gelezen 4141 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Neophema Plaza

  • Administrator
  • Senior Parrot
  • *****
  • Berichten: 5225
  • Geslacht: Man
    • George Steinz
Oranjebuik parkiet (Neophema chrysogaster)
« Gepost op: augustus 02, 2005, 22:33:26 pm »
Oranjebuik parkiet (Neophema chrysogaster)Wetenschappelijk                Neophema chrysogaster
NederlandsOranjebuik parkiet
EngelsOrange-bellied Grass-Parakeet
DuitsGoldbauchsittich
FransPerruche élégante


Grootte/formaat
Oranjebuikparkieten worden ongeveer 21 cm.
 
Geslachtsonderscheid
Deze vogels zien er, vooral voor een beginner, een beetje uit als een Elegant parkiet, maar de blauwe band op het voorhoofd is hoger geplaatst en het blauw aan de vleugels is net anders blauw. Er is een fel oranje plek aanwezig op de onderbuik, welke bij sommige vogels zelfs helemaal doorloopt tot de cloaca. Dit oranje plekje is bij de vrouwtjes wat kleiner, maar niet minder gekleurd.
 
De volière
Oranjebuikparkieten zijn het zeldzaamst van alle neophema's. In de avicultuur zijn ze bijna onbekend. Hun natuurlijke leefgebied is de zuid-oost kust van Australië, Tasmanië en de eilandjes daar rondom. Ze vliegen rond in een paartje of kleine groepjes (veelal familie van elkaar), de hele tijd "fluitend" om in contact te blijven met hun partner of groepsgenoten. Als ze geschrokken zijn vliegen ze steil omhoog en fluiten fel om vervolgens weer een stuk verder neer te dalen.
In volières zult u ze echter niet tegenkomen.
 
Voeding
Hoewel ze in gevangenschap (haast) niet voorkomen wordt gezegd deze vogels een gewoon zaadmengsel voor neophema's eten aangevuld met wat eivoer. Sommige zijn dol op stukjes fruit en groente. Net als alle vogels, dienen zij altijd te beschikken over grit.
 
Kweken
Er zijn geen successen in kweek in gevangenschap bekend. De paar keer dat ze tijdens het broedseizoen in het wild gezien zijn, bestond het nest uit 4 tot 6 eieren. Als broedgelegenheid nemen ze een holle boom. Er zijn meldingen dat ze op de eilandjes ook tussen de rotsen broeden. Net als bij de andere neophema's worden de eieren 18 dagen bebroed, waarna ze uitkomen. In het wild broeden ze alleen in november en december, vrij laat dus, maar dan is het daar zomer. Uit de waarnemingen in het wild kan verondersteld worden dat de jongen na ongeveer 9 maanden op kleur zijn. Oranjebuikparkieten zijn beschermd bij de wet. Ze staan op de CITES lijst voor bedreigde diersoorten.
 
Kleurmutaties
Er zijn geen mutaties van de Oranjebuikparkiet bekend.

Bijzonderheden
In het wil leven nog slecht ongeveer 200 paar Oranjebuik parkieten.
In het land van herkomst is men een kweekproject gestart om de soort voor uitsterven te behoeden.

« Laatst bewerkt op: maart 01, 2009, 15:19:43 pm door Neophema Plaza »