Auteur Topic: Turquoisine parkiet (Neophema pulchella)  (gelezen 10628 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Neophema Plaza

  • Administrator
  • Senior Parrot
  • *****
  • Berichten: 5225
  • Geslacht: Man
    • George Steinz
Turquoisine parkiet (Neophema pulchella)
« Gepost op: augustus 02, 2005, 22:49:18 pm »

Turquoisine parkiet (Neophema pulchella)



Grootte/formaat
Turquoisineparkieten worden ongeveer 24 cm.

Geslachtsonderscheid
Bij deze soort is het geslachtsonderscheid makkelijk te herkennen. De mannen hebben een rode schouderbalk (vlek op de vleugel) welke bij de poppen ontbreekt. Verder heeft de man meer blauw op de kop dan de pop.De turquoisineparkiet is één van de weinige parkieten waar de pop een witte streep aan de binnenzijde van de vleugels heeft; dit is al aanwezig bij de jonge poppen dus het sexen van de jongen is vrij simpel.


Gedrag t.o.v. andere vogels
De turquoisineparkiet behoort tot de vogelsoorten die zonder moeite met andere vogels in één volière gehuisvest kunnen worden. Ze hebben een zacht karakter en verdragen heel veel van andere vogels. Zelfs in een gemixte volière is kweken met deze vogel te doen. Mijn ervaring is dat men beter niet meerdere koppels Turquoisineparkieten in één volière kan laten broeden. Een enkele turquoisineparkiet houden kan ook, maar parkieten zijn nu eenmaal groepsdieren zodat daar de voorkeur niet naar uitgaat. Turquoisineparkieten zijn ook als tamme huisvogel te houden, mits hij natuurlijk voldoende aandacht krijgt van de eigenaar/verzorger. Meerdere koppels Turquoisineparkieten in één volière of vlucht zal onrust veroorzaken. De mannen vechten dan regelmatig met alle gevolgen van dien.

De volière
Turquoisineparkieten zijn bijzonder goede vliegers en hebben daarom behoeft aan ruimte. Niet zo zeer in de hoogte of breedte maar zeker de lengte van de vlucht of volière is van belang. Het zijn geen klimmers, alle afstanden worden vliegend gedaan. De volière is goed te beplanten daar ze niet slopen zoals andere kromsnavels nog wel eens willen doen. Ook binnenshuis zijn ze te houden in een kamervolière of een flinke kooi, maar zoals eerder aangegeven dienen ze dan wel van tijd tot tijd de vleugels te kunnen strekken.
Binnen of buiten huisvesten
Turquoisineparkieten zijn tegenwoordig gehard en kunnen 's winters gewoon buiten blijven. Wel dienen ze de beschikking te hebben over een droog, tocht- en vorstvrij binnenhok. Het bijverwarmen van het binnenhok is dan ook niet nodig. Bij mij zitten ze de hele winter buiten en hebben geeneens de beschikking over een nachthok om de simpele reden dat ze er totaal geen gebruik van maken.

Voeding
Grof parkietenvoer kan als basis gegeven worden maar er zijn gelukkig fabrikanten die een speciale Neophema-mengeling in het assortiment hebben opgenomen. Witte Molen is één van die fabrikanten. Het kost zo'n € 22.50 per 25 kilogram. Deze speciale mengeling is aan te bevelen omdat de Neophema bekend staat om de spijsverteringsproblemen. Groenvoer zoals andijvie, jonge spinazie, sla etc. kan ook goed gegeven worden evenals fruit zoals appels. Was het wel eerst goed af met het oog op de middelen die gebruikt worden tegen insecten. Wees niet te royaal met het verstrekken van groenvoer omdat dat ongetwijfeld tot darmproblemen leidt. Verder wat trosgierst zo nu en dan als lekkernij tussendoor wordt gewaardeerd door de vogels. Grit, sepia en soortgelijke producten moeten net als vers water altijd tot de beschikking van de vogels staan.

Gedrag in de volière
Turquoisineparkieten zijn zoals eerder aangegeven hele rustige vogels. Overdag zijn ze niet echt actief. Vaak zitten ze dan een beetje te sukkelen op een stok. In de ochtend en in de avond zijn ze echter wel actief. Ze vliegen dan veel door de volière of scharrelen wat over de grond op zoek naar snavelkost. Turquoisineparkieten maken geen herrie, het geluid wat ze produceren is een zacht soort gefluit. De turquoisineparkiet is (gelukkig) ook geen sloper. De volière kan om die reden goed van hout gemaakt worden en behoeft geen extra bescherming tegen de snavels. Planten laten ze ook met rust, uitzonderingen daar gelaten. Turquoisineparkieten nemen graag een bad in een ondiepe schaal met water.
 
Kweken
Turquoisineparkieten zijn normaal gesproken niet zo moeilijk te kweken. Eigen ervaring heeft mij geleerd dat meerdere koppels in één volière of vlucht niet de gewenste broedresultaten opleveren. De mannen zijn dan erg agressief naar mannelijke soortgenoten, om die reden kunt u beter 1 koppel per volière of vlucht laten broeden. Het broedblok dient een bodemoppervlak te hebben van 20 bij 20 cm, de hoogte kan variëren van 30 tot 35 cm. Het invlieggat dient een diameter te hebben van 6,5 cm. Dit soort blokken zijn goed zelf te maken maar zijn ook kant en klaar in de handel te verkrijgen. Turquoisineparkieten maken geen nest (zoals de meeste parkieten soorten dat ook niet doen), maar leggen de eieren zo op de bodem of op een iets vochtige ondergrond. Deze kan gemaakt zijn van bijvoorbeeld zaagsel of turfmolm , maar ook de beukensnippers zijn droog te gebruiken. Er worden zo'n 3 tot 6 eieren gelegd (om de dag 1) welke door de pop in 18 dagen worden uitgebroed. De man voert de pop gedurende de tijd dat zij de eieren bebroedt. Als de jongen zo'n 4 tot 5 weken zijn vliegen ze uit. Ze kunnen dan nog niet zelfstandig eten en worden nog twee weken door de man gevoerd. De pop begint dan vaak aan een tweede nest. Na het tweede nest kunt u de broedblokken beter weghalen met het oog op de conditie van de ouders. Een goed kweekkoppel kunt u beter niet scheidden. Ze vormen vaak een paar voor het leven. Jonge mannen willen nog wel eens opgejaagd worden door de vader. Dit gaat vrij ver door dus het uitvangen van de jonge mannen dient te gebeuren zodra de man zijn zonen gaat na jagen. Jonge mannen en poppen lijken veel op een volwassen pop. Toch kunt u vrij snel het geslacht van de jongen bepalen. De jonge poppen hebben onder de vleugel een witte band lopen die bij de mannen ontbreekt. Ik heb ook jonge mannen gehad welke bij het uitvliegen al rode schouderbalken hadden.  

Kleurmutaties
Bij de turquoisineparkiet zijn de diverse mutaties bekend. Geel (lichtgroen pastel), goudgeel, donkergroen, roodbuik, opaline zijn er enkele.  


Bron: http://www.neophema.nl
« Laatst bewerkt op: maart 10, 2009, 21:47:53 pm door Neophema Plaza »